Spínač do lampičky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Janulinka4

Spínač do lampičky

#1 Příspěvek od Janulinka4 »

Ahojky všem,

Podědila jsem po dědečkovi bednu s náhradními díly starých lampiček.
Jsou zánovní a je mi líto je vyhodit, u všech chybí přívodní kabel a spínače.
Přívodní kabel si vezmu třeba z nefunkční rychlovarné konvice ale když jsem našla spínače které potřebuji jejich cena mi vyrazila dech.
Těch spínačů jsem chtěla objednat tak 15-20,

Jestli se nepletu oba dva spínače jsou Jednopólové ale ten druhý má pouze černý kroužek že?
https://mojeelektro.cz/vypinace-snurove ... tkovy.html

Ale přece nedám za obyčejné spínače 1400 Kč celkem tak se chci zeptat jestli mi můžete doporučit kde bych je sehnala levněji.

Děkuji.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Je to českej výrobce, má odpovědnost za kvalitu, nemůžeš čekat cenu jako za žlutej šrot. Tu je třeba mají o něco levnější.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Kdyby se vešlo toto: https://www.hadex.cz/l334-vypinac-stisk ... ff-250v2a/ Kvalita je samozřejmě zcela neznámá.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od workhard »

forbidden píše:Je to českej výrobce, má odpovědnost za kvalitu, nemůžeš čekat cenu jako za žlutej šrot. Tu je třeba mají o něco levnější.

Tohle zrovna žádná extra kvalita není, mnohokrát se mně už rozsypal, klidně bych použil ty z toho Hadexu.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Nojo, tam jde spíš o to, že tento způsob "propiskovýho spínání" asi obecně nic moc nevydrží. Tomu z Hadexu bych se třeba já osobně vyhnul zdaleka.
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Myslím, že CZ a China produkce si zrovna v tomto nezadá, ty CZ byly svou mizernou životností přímo proslulé. Rodiče jej měli v lampičce a táta vypínač měnil, co pamatuji, mnohokrát. Soused má tenhle tahový se šňůrkou v galerce a mění jej taky opakovaně. Varianta je vyhodit jej úplně a použít průchozí na šňůru, ty jsou určitě lepší, nemají ten propiskový mechanizmus.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Valdano

#7 Příspěvek od Valdano »

Janulinka4 píše:https://mojeelektro.cz/vypinace-snurove-vestavne-a-nozni/16852-vypinac-do-lampicky-3274-01824-tlacitkovy.html
zeptat jestli mi můžete doporučit kde bych je sehnala levněji

Pokud se to tam vejde. Dal bych tam spíš tyto páčkové vypínače. Vyjdou levněji než ty vámi odkazované a mají konstrukci, která víc vydrží. Nicméně než budete nakupovat tak si v těch lampičkách raději předem ověřte průměr otvoru a kolik je místa pod krytem, aby se to tam pak vešlo.
hajeklubos

#8 Příspěvek od hajeklubos »

Nechci vám do toho házet vidle ale do starých kovových lampiček bych použil vždy trojdrát a dvoupólový vypínač. Nejlépe kolébku- mezišňůrový. Ten bude makat. Na obrázku je páčkový přepínač kterému se napříště obloukem vyhnu. Papírové parametry dobré ale materiál šunt. Opravu jsem popsal na EB – Páčkový přepínač xxxxx. Po pár přepnutí, i naprázdno, nedotahuje pro ohnuté kontakty! Kdo ale má opravovat fungl nový spínač.
Luboš
Přílohy
přepínač.png
přepínač.png
vypínac dvoupolový.png
vypínac dvoupolový.png
JirkaZ

#9 Příspěvek od JirkaZ »

hajeklubos píše:... Na obrázku je páčkový přepínač kterému se napříště obloukem vyhnu. Papírové parametry dobré ale materiál šunt. Opravu jsem popsal na EB – Páčkový přepínač xxxxx. Po pár přepnutí, i naprázdno, nedotahuje pro ohnuté kontakty!...

Díky za upozornění, mám přesně tyto typy ve skladu a možná jsi mi ušetřil jednu megaostudu.

Ten PRCák (odkud to na 99% je) je opravdu maxiprase, trvale a pořád.

Můžu jen poprosit o odkaz na konkrétní příspěvek? Při letmém hledání jsem ho nenašel... Díky.

Obrázek
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Milan

#10 Příspěvek od Milan »

Doporučujete ty plastové čínské páčkové spínače. Několikrát jsem je použil
a po kratší době vyhodil - jsou to z principu vaklkontakty. Kontakty pro přívody jsou nýtovány k vnitřku přes plast krytu. Nýtování po krátké době povolí, zejména při větším proudu, a je z toho " zlobidlo " a potenciálně zdroj požáru . Já je tedy rozhodně nedoporučuji.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

Hadex spínače fakt nebrat. Jednopólový mám vyzkoušený tyto, dvoupólový tyto. Nejsou sice levný, ale spínají 6-8 A a drží.
Valdano

#12 Příspěvek od Valdano »

hajeklubos píše:Na obrázku je páčkový přepínač kterému se napříště obloukem vyhnu.

Tazatelka chce z hlediska ceny levnější než ty, na které sama odkazuje a ani ty nejsou nic moc. Takže logicky nemůže čekat žádnou extra super kvalitu.

Už několikrát jsem ten vypínač použil a žádný problém s tím nebyl. Třeba jste měl smůlu na nějakou horší sérii apod. Ten, na který odkazuji není přepínač, ale jen vypínač ON-OFF. Je to typ KN3(C)-101, ON-OFF a má dvě šroubovací svorky pro připojení vodičů.

Malé lampičky budou mít malý odběr tj. tam by stačil i přepínač nebo vypínač na menší proudy jako je třeba tento, ale ten by byl zřejmě moc malý do původních otvorů v těch lampičkách.
Přílohy
Vypínač páčkový KN3(C)-101, ON-OFF.png
Vypínač páčkový KN3(C)-101, ON-OFF.png
Naposledy upravil(a) Valdano dne 18 bře 2024, 17:51, celkem upraveno 6 x.
hajeklubos

#13 Příspěvek od hajeklubos »

Jirko zadej do-hledat- Páčkový přepínač oprava- Vyskočí to jako první. Je to z února 2021. Letoval jsem výstuhy na houpačku kontaktů. Po úpravě OK.
Tvůj spínač je trochu jiný ale ze stejného hnízda.
Ještě dodatek. Vůbec nešlo o proud. Ta kolébka se prohnula a pero netlačilo na kontakt. A přechoďák byl na světě.
Luboš
Naposledy upravil(a) hajeklubos dne 18 bře 2024, 17:44, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#14 Příspěvek od JirkaZ »

Takže tohle, OK.

Velmi poučný je i sinclairův příspěvek tamtéž. Když jsem ten přepínač hledal podle obrázku, tak jsem zjistil přesně to, co píše (a ono to plyne i z "retro" vzhledu): totiž že jde o prastarou americkou spolehlivou konstrukci, kterou jako obvykle PRCák obšlehnul a náležitě zprasil.

Nemám slov.

To může skončit jedině absolutním krachem úplně všeho za doprovodného potlesku zákazníků "alíku" a podobných...
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 18 bře 2024, 17:53, celkem upraveno 3 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
dred

#15 Příspěvek od dred »

...nebol by do tej retro lampy tento typ vhodnejší?? A ešte s takou echt zažltnutou plastovou maticou ? .. len či tam vojde..
Přílohy
obrázok_2024-03-18_173628351.png
obrázok_2024-03-18_173628351.png
Odpovědět

Zpět na „Součástky“