Uhlova stupnica nivelačneho pristroja Meopta
Moderátor: Moderátoři
Uhlova stupnica nivelačneho pristroja Meopta
Mam tu nivelačny pristroj meopta s odpočtom horizontalneho uhla. Cely kruh je rozdeleny na 400 dielov. Pôvodne som si myslel, že je deleny na 360 dielov a teda jeden dielik by bol jeden stupeň. Tak to ale nieje! Prečo to rozdelili na 400 dielov?
A přeju hezkou práci při překreslování - chybovost 50%! QED!
- jardafiala
Akorát jsem nějak nepochytil měření dálky, s tou latí, co jsem k němu dostal, respektive, jsem to nijak nezkoumal jak se s tim měří. Určitě je to taky primitivní záležitost. Ví někdo jak se s tim měří vzdálenost?
A kutilmile - nelituju tě
Jak v stupňoch? V matematike snáď v radianoch. Násobky π. Stupne sú vymysel rovnaký, ako gradiany. Si myslíš, že vieš počítať uhly, keď poznáš 90°, 45°, 30°, 60°, 180° a snáď ešte 270°? Ale skús len tak z hlavy polovicu pravého uhla na opačnú stranu, alebo uhol naňho kolmý. V stupňoch je to 45°, 135°, 225°, 315°. Nepomýlil som sa? V gradianoch je to 50gon, 150gon, 250gon, 350gon. Alebo tretina pravého uhla v gradianoch 33.3gon, na opačnej strane 233.3gon, kolmý 133.3gon alebo 333.3gon. Meníš len stovky, deiatky a jednotky zostávajú rovnaké. A teraz to isté v stupňoch. Tretina pravého uhla 30°, opačný 210°, kolmý 120° alebo 300°. Čo skôr zrátaš? Kde sa skôr pomýliš?kutilmil píše:používam klasické goniometrické funkcie (sin, cos, tan. cotg) a z toho mi vylezie uhol v stupňoch.
No keď si trebars predstavím úplne triviálnu úlohu a to vymerať obdĺžnik z jedného miesta napríklad o rozmeroch 15 x 50m, tak si teda niesom istý, či bude počítanie v GRAD nejako jednoduchšie ako počítanie v stupňoch.