LM311N jak je to s vývody 5 a 6 ?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
samponek

LM311N jak je to s vývody 5 a 6 ?

#1 Příspěvek od samponek »

Mají být spojené ?
Když spojené nejsou, jede to taky a případně co se stane, když je spojím a připojím na 8.
Uvnitř čipu je odpor, který se spojením vyzkratuje a spojením 5, 6, 8 se vyzrazuje všechno, ale nevím jak to funguje a na co to má vliv.

Nyní čip funguje na frekvenci 1300kHz a jenom tuším, že spojením vývodů 5, 6, 8 se vyzkratují odpory a čip bude fungovat na vyšší frekvenci.
Přílohy
Screenshot 2019-08-11 at 17.36.11.png
Screenshot 2019-08-11 at 17.36.11.png
sqad

#2 Příspěvek od sqad »

To sú pravdepodobne (nechce sa mi hľadať presne čísla pinov v DS) kompenzačné vstupy. Tieto vstupy majú jedine OZ, ktoré sú ako jediné v púzdre. Dvojité alebo štvorité OZ kompenzačné vstupy nemajú.

Nespojuj ich, ale zapoj medzi tieto piny trimer/potenciometer a bežca toho potenciometra pripoj na zem. Hodnota trimra sa mi marí okolo 100k, ale radšej si to prever.
Ak budeš tým trimrom potom točiť, budeš (pri nezmenených podmienkach na vstupoch) meniť jednosmerný offset výstupu. To sa ti môže hodiť napr. pri zosilňovaní signálu z teplotného čidla, aby si si presne nastavil 0V, resp 0°C (pri nejakom nenulovom napätí na vstupe).
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

No, nejsem si jist, jestli bude čip fungovat na vyšší frekvenci, možné to je, ale ne jisté - rychlost operáku neudává jen rychlost vstupu. Pokud to uděláš, je velmi pravděpodobné, že se ti může dostat vstupní napěťový offset mimo katalogové hodnoty. Když to zkratuješ ještě s pinem 8, tak krom toho pustíš velký proud do tranzistorů ve vnitřní struktuře a neřekl bych že to bude ku prospěchu.
Spíš bych řekl, že je to hra s nestabilitou toho obvodu než zlepšování jeho parametrů, i když netvrdím, že to v některých aplikací je na škodu.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jjilek »

Tady náš podle datasheetu uvedené příklady.
Prioritně ale slouží vývody 5 a 6 k vyvážení offsetu.
Celý datasheet je tady:
https://semic.cz/!old/files/pdf_www/LM111_ST.pdf
Přílohy
LM311N.jpg
LM311N.jpg
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

Zvláštní, já jsem se díval na datasheet od ONSemi, tam toto schéma není - oproti tebou uvedeném STM. Když jsem porovnal vnitřní zapojení od STM a od ONSemi, tak je jiné. U ONSemi to ovlivňuje nejen vstup a stojím za tím, že bych to nedělal. U obvodu od STM to opravdu jen zvýší proud do vstupních tranzistorů. 8O
samponek

#6 Příspěvek od samponek »

Co přesně se stane spojením vývodů 5, 6 u LM311 ?

Pouze tuším, že to může být něco méně, či více podobného jako například ukostření pinu 3 u SG3525, nikde se to neuvádí, ale SG3525 je potom odolnější vůči rušení, protože pin 3 je vstup synchronizace oscilátoru a pokud synchronizace není využita, měl by být PIN 3 deaktivován, ukostřen.

Zatím jsem 5 a 6 nespojil a když spojím, tak se jakoby nic nezmění, ale nevím vůbec co mám sledovat. Jakoby se nic nezmění i zkratovaním všech tří 5, 6, 8.
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

Ty jo, tak jsem se nad vnitřním zapojením na 5 minut zamyslel. Když spojíš piny 5 a 6, tak se nestane vůbec nic. V datasheetu píšou, že pokud nevyužíváš offset balancing, tak to máš nechat rozpojené, ale že zkrat je také přípustný (datasheet od TI).
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

National Semiconductor (autor tohoto obvodu) píše ve svém DS toto:

The trim pins (pins 5 and 6) act as unwanted auxiliary
inputs. If these pins are not connected to a trim-pot, they
should be shorted together. If they are connected to a
trim-pot, a 0.01 μF capacitor C1 between pins 5 and 6
will minimize the susceptibility to AC coupling. A smaller
capacitor is used if pin 5 is used for positive feedback as
in Figure 1.

V rámci různých "vylepšení" ovšem vůbec nemusejí být interní zapojení IO od různých výrobců totožná (a tím nebudou ani do detailu totožné funkce).

A že se všichni případně později na tuto klíčovou informaci ve svých DS vys.rali? Inu, tomu se přece říká pokrok a je to tzv. normální...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jjilek »

Z toho vyplývá specifikovat při podobných dotazech také výrobce.
Cust

#10 Příspěvek od Cust »

Cust píše:Když jsem porovnal vnitřní zapojení od STM a od ONSemi, tak je jiné.
Tak beru zpět, trochu jsem se přehlídnul... Od různých výrobců jsou tam nepodstatné změny (velikosti odporů).
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Co se stane tím increasing input stage current zvýšení proudu vstupního stupně? tzn zkratování 5, 6, 8.
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

měl by se zmenšit šum a změnit napěťový offset, možná se zvedne i šířka pásma
Odpovědět

Zpět na „Součástky“