Dvoucestný usměrňovač
Moderátor: Moderátoři
- stredni-vlny
Dvoucestný usměrňovač
má řešení na obrázku nějakou výhodu oproti klasickému "učebnicovému" zapojení? Např. v nižším rušení ze špiček při otevírání a zavírání diod - tím, že výstupy diod jsou vlastně na zemním potenciálu napájeného zařízení. Nic jiného, proč to tak udělali, mě asi nenapadá... Podotýkám, že se jedná o stabilizovaný zdroj KLADNÉHO napětí, tedy výstupy z diod jdou na zem a "+" pól pro stabilizátor se odebírá ze středu vinutí.
Díky.
-
petrfilipi
- stredni-vlny
petrfilipi píše:Dříve se takto šetřilo polovodiči. Výsledek byl stejný jako jedno vinuti +4 diody.
To si myslím, že ne, je to zapojení z 80. / 90. let a to už asi trafo s dvojitým vinutím muselo stát víc, než dvě diody. Takto se šetřilo v době elektronkových rádií a v éře AZ11 a spol.
Ale ještě tedy upřesním otázku, neporovnávám to s můstkovým usměrňovačem, ale s klasickým dvoucestným usměrňovačem ze dvou diod.. Např. takovým, jaký byl použit v televizích Merkur / Pluto.
V klasickém "učebnicovém" zapojení + např. v tom Merkuru jde střed vinutí na zem a z krajů se přes diody odebírají kladné půlvlny.
Tady je to zapojené obráceně, tak přemýšlím proč.
- stredni-vlny
- stredni-vlny
Ony ty diody jsou na až 10 Ampér, to by bylo při úbytku až 1,1 Voltu docela dost tepla.
- stredni-vlny
Možné je všechno... je to zdroj původně určený pro PMD85. Tam už při návrhu zapojení museli vědět, že v té větvi +5 V se budou odebírat max cca 2 A. Naopak se v něm docela řeší odrušení - síťový filtr i na primáru, důsledné pospojení všech plechů a stínění na jeden zemní potenciál. Tak mě napadlo, že možná vítr vane odsud a rušení z diod se při tomto zapojení v napájeném zařízení projevuje méně (neříkám, že vůbec)....
Možné ale je vlastně i to, že se konstruktér, který ten zdroj navrhoval prostě vyspal a řekl, si: "hihi, udělám to takhle... on nějaký blbec za třicet let bude možná řešit proč.." a udělal to obráceně, než jsou zapojeny všechny ostatní zdroje se dvěma diodami předtím i potom... a i ten blbec, který to řeší, se našel...
Pokud tady to vlákno vadí, tak ho prosím smažte....
- stredni-vlny
Jedna příhoda ještě ze střední a laborek z číslicové techniky: stále mi nefungoval obvod napájený z centrálního rozvodu napětí 5 V... i učitel si na tom vylámal zuby, protože bylo všechno v pořádku. Potom jsme to zkusili napájet z baterie a činnost toho obvodu byla bezchybná. Přitom stejný typ CMOS integráče na jiných stanovištích v té laboratoři napájený z toho stejného rozvodu fungoval.. jenom ten konkrétní, co jsem si vylosoval, byl buď nějak citlivější, nebo jsem si i vylosoval špatné keramické 100 nF kondíky s nedostatečnou kapacitou.
To je jeden z mnoha zážitků, díky kterým vím, že na napájení opravdu záleží