Podivná závada CD mechaniky

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaZ

Podivná závada CD mechaniky

#1 Příspěvek od JirkaZ »

Problém: CD mechanika nenačítá CD, a to zcela "náhodně", když už načte, tak přehrává OK.

Testováno všechno možné, vše zdánlivě v pořádku. Problém zůstával ve fázi, kdy laser nedokázal zaostřit (přestože se čočka normálně hýbala na obě strany od klidové polohy) a další postup rozběhu (roztočení středového motoru) se tedy nekonal.

Už ze zoufalství jsem zkusil v okamžiku ostření malinko přitlačit prstem médium dolů (přibližně proti čočce). A ejhle: laser se zaostřil a vše dále proběhlo normálně. Fungovalo to reprodukovatelně.

Další můj postup byl ten, že jsem unašeč média na hřídeli motoru lisováním ve svěráku opatrně o cca 0,5 mm posunul dolů, takže se médium o stejnou vzdálenost přiblížilo i k laseru. No a od toho okamžiku vše běhá jak má.

Moje teorie:

• "unavené" závěsy čočky laseru (to by ale přece mělo kompenzovat bipolární můstkové buzení ostřících cívek)?

• špatná výška unašeče média (ale nejspíš od začátku? - protože na ten posun ve svěráku byla zapotřebí značná síla), možná v kombinaci s předchozím bodem?

• něco jiného?

Mimochodem: najít předepsanou vzdálenost mezi čočkou a médiem je docela problém. Asi to nebude úplně jednotné a bude záležet na konkrétním typu snímače. Jediné, co jsem našel, je údaj 2,05 mm pro KSS-213C od Smartechu (tedy nikoliv originál Sony), přikládám v příloze....
Přílohy
KSS-213C_Smartech_lens-disc_distance.png
KSS-213C_Smartech_lens-disc_distance.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Řešil jsem přesně opačný problém. Unašeč byl nízko. :D
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Podla pohybu sosovky pri ostreni to vyzera, ze je rozsah vzdialenosti dost velky. Ale asi to v celom tom rozsahu nedokaze pracovat.

Mal som nejaku CD-ROM, ktora nacitala CD len ked bola otocena "dole hlavou". Nasledne som ju mohol otocit do normalnej polohy a citala dalej.
Jurik
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jurik »

JirkaZ píše:Problém: CD mechanika nenačítá CD, a to zcela "náhodně", když už načte, tak přehrává OK.

Testováno všechno možné, vše zdánlivě v pořádku. Problém zůstával ve fázi, kdy laser nedokázal zaostřit (přestože se čočka normálně hýbala na obě strany od klidové polohy) a další postup rozběhu (roztočení středového motoru) se tedy nekonal.

Už ze zoufalství jsem zkusil v okamžiku ostření malinko přitlačit prstem médium dolů (přibližně proti čočce). A ejhle: laser se zaostřil a vše dále proběhlo normálně. Fungovalo to reprodukovatelně.

Další můj postup byl ten, že jsem unašeč média na hřídeli motoru lisováním ve svěráku opatrně o cca 0,5 mm posunul dolů, takže se médium o stejnou vzdálenost přiblížilo i k laseru. No a od toho okamžiku vše běhá jak má.

Moje teorie:

• "unavené" závěsy čočky laseru (to by ale přece mělo kompenzovat bipolární můstkové buzení ostřících cívek)?

• špatná výška unašeče média (ale nejspíš od začátku? - protože na ten posun ve svěráku byla zapotřebí značná síla), možná v kombinaci s předchozím bodem?

• něco jiného?

Mimochodem: najít předepsanou vzdálenost mezi čočkou a médiem je docela problém. Asi to nebude úplně jednotné a bude záležet na konkrétním typu snímače. Jediné, co jsem našel, je údaj 2,05 mm pro KSS-213C od Smartechu (tedy nikoliv originál Sony), přikládám v příloze....

co spindle?? nema prechodaky na stetkach a komutatoru??
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Jurik: mám pocit, že jsi vůbec nečetl můj příspěvek...

Pochopitelně kontrola spindle motoru, podobně jako asi milión dalších věcí předcházela tomu kroku, ve kterém jsem přišel na příčinu závady.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
konosuke

#6 Příspěvek od konosuke »

Podle mě celková "únava" aparátu, ani strýko Macušita neměl
vizi životnosti svého výrobku 33 let to by spolek přišel "nabuben"
ten problém řeším o SL-PG400 A zahřátím plajeru - krátkodobým
provozem - chytne stopu a pak už facha jak má...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Jurik
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jurik »

JirkaZ píše:Jurik: mám pocit, že jsi vůbec nečetl můj příspěvek...

Pochopitelně kontrola spindle motoru, podobně jako asi milión dalších věcí předcházela tomu kroku, ve kterém jsem přišel na příčinu závady.

no milion jsi jich nevypsal, ani nic o kontrole spindle. ale ze by od zacatku byla vyska unasece mimo toleranci se mi nechce verit. Nehlede na pomerne velkou toleraci +- na ostreni. Bylo by taky dobre napsat typ cd playeru...
starecd

#8 Příspěvek od starecd »

Jurik: kdysi jsem na Aukru koupil levně 3diskmeny Sencor se stejnou závadou, nenačítaly a problém byl v zatlačeném unašeči, stačilo jej mírně zvednout a fungovaly(zajistil jsem kapkou vteřiňáku). Dva jsem prodal a jeden mám funkční do dnes.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

V discmanoch problem dost casty - kvoli sposobu vkladania CD. Tam sa unasac dokaze zarazit tak, ze sa CD neda vobec otacat.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“