Řízený invertor TTL/CMOS
Moderátor: Moderátoři
- nostalcomp
Řízený invertor TTL/CMOS
Existuje v řadě 74xx (nebo i 4xxx) něco jako vícenásobný (ideálně osmi) řízený invertor? Mám na mysli něco jako 74540/541 s tím, že namísto druhého /OE by byl řídící vstup, který určí zdali výstupní data budou Y=A nebo Y=/A. Už mockrát by se mi to hodilo. Vím, že si to můžu postavit třeba ze dvou pouzder 7486 (celkem 8x XOR), ale monolitické a navíc ještě 3-stavové provedení s optimálně rozloženými vývody jako mají ty 74540/541 by se mi hodilo. Nic programovatelného ale nechci (GAL, PROM apod.)
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- nostalcomp
Ale všiml jsem si, že v tom odkazovaném katalogu z roku 1981 je v úvodním seznamu podstatně více obvodů vyšších řad, ale dole je poznámka, že čísla stran s prefixem S patří ke katalogu TTL Data Book for Design Engineers, taktéž z roku 1981. Ale zatím jsem ho nenašel. Kdybyste byl někdo úspěšnější, prosím o odkaz.
Nicméně jsem našel docela podrobný přehled řady 7400 na anglické Wikipedii. To jsem dosud neznal, pro rychlé hledání jsem vždy používal českou stránku, kde toho není tolik.
Takže jsem tu Wikošku poctivě projel a nic. Asi to, kromě mě, nikdo nepotřeboval. To se mi stává často
- nostalcomp
Docela koukám kolik obvodů z řady 74 bylo v roce 81 ve světě k dispozici. Když to srovnám s nabídkou naší Tesly.
Jo a katalog TTL z roku 1981, to je na TTL celkem "nová věc". Kdybys viděl, co všecko už bylo v TI katalogu z roku 1973. V tý době u nás možná ještě bolševik přemejšlel, jestli začít dělat hradla nebo né.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- nostalcomp