Termostat K59 L2683

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
D4rk

Termostat K59 L2683

#1 Příspěvek od D4rk »

Ahoj,
prosím o radu.
Potřebuji vyměnit termostat v kombinované chladničce Beko KS27CA, dle štítku na ledničce jsem dohledal termostat, který by měl pasovat, samozřejmě by byla lepší varianta prvně vytáhnout ten starý a dle nej objednat správný...

Problém je v tom, že označení termostatu, který jsem demontoval je stejné jak na termostatu, který jsem objednal, ale vypadá jinak.

Nový termostat má tři svorky plus dvě krajové na uzemnění.

Starý termostat má obě krajní svorky zdvojené. Je svorka a pod ní a kousek do boku je druhá, ale jsou propojené, takže je to vlastně jeden konektor s dvěma výstupy, což principielně nemusí být hned problém.
Zásadní rozdíl je však na středové svorce, která je na novém termostatu označená číslem 6, ale na starém je označena 6 a současně nad tím číslo 2. Na starém termostatu jdu dva vodiče do jednoho konektoru který je připojen na tuto svorku, pak je tam zapojeno pouze uzemnění na boční svorku termostatu.
Na novém termostatu není žádná svorka označena číslem 2.

Celek s termostatem obsahuje současně osvětlení chladničky a spínač na dveře.

Otázka tedy zní, zda tento termostat mohu použít či nikoliv. Podle označení starého termostatu jsem vždy dohledal jen shodný termostat s tím, který jsem teď zakoupil.

Děkuji
Ivan_01

#2 Příspěvek od Ivan_01 »

popis + schéma
Přílohy
beko termostat.jpg
beko termostat.jpg
Vlafig

#3 Příspěvek od Vlafig »

Zapojení ledničkového termostatu bývá všude víceméně podobné. Přívodní kablík, obvykle hnědé barvy, je zapojený na svorku č. 6, která bývá uprostřed termostatu. Na svorce č. 4 je zapojený spínaný kablík, jdoucí ke kompresoru. Některé termostaty mají ještě svorku 3, na kterou je připojeno světýlko, které se takto vypíná při otočení termostatu do polohy 0. Pokud na termostatu svorka 3 není, je přívod ke světýlku připojen přímo na přívod svorky č. 6. Při špatném zapojení se nic nestane, nic nevyhoří, maximálně bude termostat místo kompresoru spínat světlo. Jenom mě zajímá dedukce vadného termostatu, spíše bych to u Beka typoval na únik chladiva.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“