Přítlačná kladka - muzeum
Moderátor: Moderátoři
Přítlačná kladka - muzeum
Hezký muzeální kousek, parametry odpovídající době vzniku, ale jinak velmi zachovalý. Mechanika jako nová, těžký setrvačník, bez vůle v ložisku, opotřebení hlav nepatrné, řemínek nový.
Přítlačná kladka je ale naprosto zkamenělá, nepomohlo ani přebroušení. Rád bych ji nahradil, rozměry jsou celkem obvyklé: průměr 12,5mm, výška gumy 6mm, celková výška 7mm, průměr osičky 2 mm. Jenže tady je ten zádrhel - osička má uprostřed výšky kulovité rozšíření na průměr 2,25 mm.
Nevíte někdo, pod jakým označením by se dala někde sehnat, ať nemusím vymýšlet, jak ji nahradit?
Díky.
- Přílohy
-
Sfot(19).jpg- Takhle vypadá držák i s kladkou...
- (45.73 KiB) Staženo 240 x
-
Sfot(23).jpg- ...a takhle holá osička - kulička uprostřed je dobře patrná.
- (48.91 KiB) Staženo 277 x
Ještě mě napadlo jedno domo-robo řešení: Vyndat ten držák ven,nahřát tu osičku a ni nasunout kladku s osazením 2mm,ta kulička se "otiskne" do plastu a bude. Bez improvizace to asi jen tak nepůjde.
Na téhle měnit obložení zkusím, až najdu vhodné. Ale nejspíš to nemá smysl - chodí na té kuličce o půl milimetru do strany. Takže ani nemůžu zjistit, jestli měla dole díru tak, aby přes tu kuličku těsně či volně přešla, nebo zda měla uvnitř jen osazení, které by se na té kuličce "houpalo", a dolů by měla díru 2,25.
Ohřátí mě už také napadlo, ale jen jsem další kladku zničil, na to bych musel mít nějaké udělátko, které by ji podrželo tak, aby byla po celou dobu nalisovávání a chladnutí "v ose".
Prostě viděl jsem mechanik magneťáků nepočítaně, ale tohle ještě nikdy. Nebo jsem tehdy nemusel kladku řešit.
Zkoušel jsem kdysi i nové "opláštění" kamenné gumy navlečením černé zahradní hadice na obroušenou starou a pak přebroušení na soustruhu - na válec psacího stroje Remington.
- sambiliong
Radixi, jak to vidíš na těch fotkách: kladka má dole průměr díry 2,5 mm, nahoře 2,2 mm a někde uprostřed má mít ty 2 mm, ale není to kulatá díra, ale elipsa.
Nějaké přefutrovávání kladky vaklající o půl milimetru do strany je marná práce.
Výměnu osičky si ponechávám v záloze, pak totiž nebude jednoduché trefit souosost, jestli kladka nebude mít možnost se srovnat sama. No, uvidíme.
Vymletí 0,5 mm z 2 mm celkově je neobyčejné, neumím si představit v takovém poměru vymletí hřídele pračky, dokonce ani Zetoru
obzvlášť vzhledem k působící síle a rpm.
Jak Zetor, to nevím zase já, ale nedávno jsem viděl v autodílně, kam jezdím, jednoho majitele Pažouta Boxera: rozhodl se, že do technické má ještě půl roku, tak to s tou vůlí v ložisku (asi 6 mm na okraji ráfku, tomu prý odpovídá radiální vůle právě těch 0,5mm, povídal automechanik) ještě tak 3-4 měsíce počká. A odjel s tím i přes varování, že to brzy na silnici neudrží....
- sambiliong
- Monogatari
Hille:jediná možnost vyměnit tu osičku, mám tu nějaké mechaniky, třeba bude pasovat i do držáku, ale chtělo by to nějaký rozměr. Stejně nechápu, proč celý držák neprodloužili, aby kladka držela na obou koncích.
Trochu jiný systém s jednou osou pro kladku byl v RFT SK3000, musel jsem ho předělat na držák se 2 otvorama nešel seřídit, žvýkal pásky.
http://www.helkon.cz/detail/spotrebni-m ... plast.html