měřák elektronek

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kanys

měřák elektronek

#1 Příspěvek od kanys »

sháním měřák elektronek
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Pokud bude dost zájemců, zvažuji výrobu něčeho takového :

http://www.vacuumtube.com/toppage31.htm
Hop377

#3 Příspěvek od Hop377 »

To Kanys:
Chces kupovat, alebo si ho vyrobit?
Hop377

#4 Příspěvek od Hop377 »

To Kanys:
Chces kupovat, alebo si ho vyrobit?
Radix

#5 Příspěvek od Radix »

Udělej si ho, není to nic složitého. Ve starých časopisech Radioamatér a AR je několik návodů.
Sám jsem si měřič elektronek dělal, můžu poradit.
kanys

#6 Příspěvek od kanys »

nejraději bych koupil
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Ozvi se mi soukromou zprávou, pár měřáků a testerů bude k dispozici.

BTW, jestli je jednoduché měřák postavit, tak se koukněte na tohle :
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... 3/L3_3.htm
Hop377

#8 Příspěvek od Hop377 »

To Sendyxx:
Ako odstrasujuci priklad, je to dobre. Je fakt, ze hotovy je hotovy, ale na tej stranke je viac testerov, myslim, ze kludne by stacil napr. tento http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... ruefer.htm .
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Jasně že existují i jednoduché přístroje, ale buď je s nima zase naprosto složitá práce, nebo nic moc toho nezměří. Dost pěkný a mnohem povedenější tester byl na jedněch polských stránkách, bohužel už jsem jej nenalezl.
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Podotýkám, že jsem tester lamp nevyráběl a zatím to ani nemám v plánu, stačil mi starý dobrý Metra (Tesla?) a na vojně principiálně podobný ruský (ostatně taky spíš pro armádu než pro normální lid konstruovaný).
Složitost může být buď z důvodu použitelnosti pro všechny možné elektronky nebo z důvodu změřit na elektronkách všechno.
Pro většinu zdejších potenciálních uživatelů se jedná o změření nebo vytřídění několika typů elektronek, většinou emise a anodová charakteristika. Dynamické charakteristiky, kapacity, zkreslení atd. nikdo po měřáku chtít nebude, když někdo chce (musí) třeba zjišťovat vhodnost triod pro zvuková kurvítka pro kytaristy, postaví si na to asi jednoúčelový bastl.
Ty štítkové měřáky měly v těch štítcích skoro geniální skloubení informací o lampě, zapojení a konfiguraci a zároveň nepatrnou cenu "paměťového média" :roll:
Pro současné použití by se možná dalo uvažovat o rozhraní třeba přes paralelní port k PC a příslušný program jehož součástí by byla databáze parametrů. Hardware by se pak omezil jen na pár zdrojů, D/A a A/D převodník a ty patice. Odpadly by měřáky a přepínače a vyhodnocení by mohlo být obsáhlé a rychlé.
Hop377

#11 Příspěvek od Hop377 »

To Crifodo:
Riesenie, ktore navrhujes, je tiez v jednom projekte na vyssie uvedenej stranke.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

Ano, jestli myslíš tu strojovnu od Helmuta Weigla, to je impozantní dílo, nedivím se že autor na tom nechal a asi ještě nechá kus mládí. Je to hezký příklad "přenechme dřinu strojům", ale než si k tomu člověk sedne, zastrčí lampu a pak nechá PC vykreslovat grafy, musí to někdo naprogramovat. Vypadá to dobře a inspirativně, ale asi bych do toho šel jen v případě komerčního zhodnocení. Doba prázdných (a placených) odpoledních směn na údržbách už skončila :lol: Pro sebe bych asi zvolil něco jednoduššího, jak zapojením tak softwarově.
Hop377

#13 Příspěvek od Hop377 »

Plny suhlas. Zvycajne postaci jedoucelove zapojenie.
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Mne by zajímalo, jakým způsobem měří tohle :

http://cgi.ebay.com/Scientec-TWTA-TWT-T ... dZViewItem
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx: laboratorní měřáky za 15000 US $ jdou mimo můj rozpočet i zájem (jestli máš jiné možnosti tak před tebou smekám :lol: )
ale i tak tam o principu nebo komunikaci po I2C atd. není slovo, takže asi jen dotaz na tam uvedený telefon..... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“