itrony

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radioelectrum

itrony

#1 Příspěvek od radioelectrum »

Pustil jsem se do oprav několika ruských itronových hodin. Zobrazení je pomocí displeje ИВЛ1-7/5 či ИЛЦ4-5/7Л. tyto displeje se už docela obtížně shánějí.

mám s tím 2 dotazy:

1) Na netu doporučují dát do série se žhevením odpor 2R2 či 3R3 aby se snížilo riziko přerušení žhavení vlivem většího šítového napětí. Nedojde tím u podžhaveného displeje po nějaké době k jeho "otravě" (bude méně svítit) ? Popřípadě k pokovení vnitřní strany baňky kovovým povlakem?

2) a co popisované zvednutí anodového napětí kdy se zvýší jas, tady mám též obavu, hlavně jestli to nepovede k pokovení baňky.
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Po čase samozřejmě ke snížení jasu dojde, ale je to proces vratný regenerátorem s vypnutým triggerem a manuálním nastavením napětí.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

S tím oživováním bych byl u přímo žhaveného displeje hodně opatrný, to vlákno je tam nakontaktované pružinkami čelně opřenými o pokovené sklo. Už jsem měl v ruce displeje s vypálenými dírkami v pokovu v místě kontaktu pružinek.
Ale to omezení proudu o nějakých 10 % tomu nic neudělá. Změř, kolik teče do žhavení teď, a odpor zvol takový, abys to dostal na 90 % původní velikosti.
samponek

#4 Příspěvek od samponek »

Ano, opatrnost je na místě, proto vypnout spouštěč a pouze manuálně malým proudem.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“