Magnetofon Akai - GX-635DB

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kořka

Magnetofon Akai - GX-635DB

#1 Příspěvek od kořka »

Ahoj,
nedávno se mi dostal dorukou magič Akai GX - 635DB a má problém s otáčkami motoru na tónové hřídeli.Naprázno běží dobře,ale jak se zatíží přítlačnou kladkou,tak se skoro zastaví.A nefunguje (nereaguje) na přepínání otáček 9,5/19. Má někdo nápad,v čem to vězí? Je to špatnej motor,nebo regulace?Sháněl jsem schémátko,ale narazil jsem jenom na uživatelský manuál.
Díky,
kořka
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Na uploadu, v sekci http://upload.ebastlirna.cz , najdeš schéma Akai GX620, od vyššího modelu nemám.
Ale závada byla prozaická: C51 byl přerušený a pomocná fáze jela jen přes C52, což bylo málo. Regulace jela chvíli "na doraz" a pak to odnesl můstek D3. Rychlost 19,05 cm/s (7,5"/s) nedosáhl, jen naprázdno.
Koukni, jestli ten obvod řízení motoru capstanu není nápadně podobný, možná, že ti to schéma pomůže.

Až budu shánět informace o korku, ozvu se.
kořka

#3 Příspěvek od kořka »

Díky,
mrknu na to a dám vědět,jak jsem dopadl.
Kořka
korka

#4 Příspěvek od korka »

Tak jsem se konečně dostal k tomu magiči.
Tak je to trochu jiný zapojení.Čísla na plošňáku nesouhlasej se schemátkem,z motoru vede 5 drátů.Zapojení vůbec vypadá jinak.
Ideální by bylo sehnat schémátko,ale koukal jsem po netu a na nic jsem nepřišel.Takovej pěknej stroj,škoda že nemaká.
korka

#5 Příspěvek od korka »

ahoj,
tak jsem konečně sehnal schéma k tomu magiči - a když jsem srovnal ta dvě schémata,tak jsem to našel - oba kondíky jsou v háji.Chtěl jsem koupit nový,ale místo 1,5 mikroF mají jen 1 mikro, místo 3,5 mikro mají jen 3,3 mikro - no a otázka je na snadě nebude to dělat problémy?
Jinak jen co zase najdu tu stránku,ze který jsem schémátko stáhnul,tak jí sem dám,ať se alespoň trochu odvděčím za rady.
Díky!
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Když si vezmeš běžné tolerance kapacit kondíků, tak použití 3,3uF místo 3,5uF tu nebude dělat vůbec žádné problémy.
A ten 1uF, když ho změříš, možná těch 1,5uF má. No a když ne, tak tu kapacitu dorovnej pomocí dalšího paralelně připojeného kondíku. Taky to nemusí být úplně přesně.
To schéma se bude ještě hodit, třeba pak budeme chytřejší.
korka

#7 Příspěvek od korka »

Díky za odpověď,
tady je slíbený odkaz: http://www.free-service-manuals.com/

možná nosím dříví do lesa,ale pokud je to odkaz neznámý,tak si myslím,že se může hodit i ostatním.

kondíky by měli mít koncem týdne,tak bych to prubnul.Koupil jsem i můstek - starý můstek je spálený.....
Snad to bude jenom tohle.
ještě jednou díky![/url]
stefan31

#8 Příspěvek od stefan31 »

V prípade potreby mám 1,5 mikro, Philips MKT, nový...

Stefan31
korka

#9 Příspěvek od korka »

Ahoj,
tak jsem povyměňoval kondíky a diodový můstek - a situace se posunula o krok dopředu - capstan už má sílu,už je schopen přehrát pásku.(3,3 mikro za 3,5 mikro,1 mikro za 1,5 mikro)
Mám však další problém - rychlost hraní je příliš velká - když jsem to zkoušel doladit pitchem,tak se rychlost ani nepohnula.Zkusil jsem tedy pohnout dolaďováním jednotlivých rychlostí,ale bez výsledku.Přepínání rychlostí též nemá jakýkoli vliv.
Je to rychlé i na devatenáctku,počítadlo - v tomto případě času se točí rychleji,než hodinky.
A docela zajímavým způsobem capstan hvízdá.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

No tak to znamená, že servo cpe do motoru pořád moc.
Popořadě zkontroluj, případně vyměň:
- můstek D2 (snad je to dvojka ve schémátku) - prostě ten, co je přes něj napájené jedno vinutí motoru, je zřejmě v pořádku, tak je trvale otevřený či dokonce protavený regulační tranzistor TR13.
Když nepořídíš (obojí v pořádku),
- vyměň elektrolyt 1u/100V mezi kolektorem a bází T13.
Jestli ani teď nezačala regulace fungovat, zjisti, jestli se o to aspoň pokouší:
- osciloskopem projdi kolektory tranzistorů TR5 až TR7, jak vypadají snímané impulsy (v kolektoru TR7 by měl být už celkem čistý obdélník). Pokud se to bude jevit podezřelým, vyměň C11, C12 a C15.
Odchod jiné součástky je dost nepravděpodobný, takže pak už by to mělo chodit, i kdyby nechtělo. Jestli ovšem viditelně nikdo nekroutil trimry VR1 a VR2 na control boardu (ale to by aspoň trochu reagovalo na pitch control).
korka

#11 Příspěvek od korka »

No tak jsem se asi 5 minut mohl věnovat magiči - a při tom jsem zjistil, že TR 13 není vůbec osazen - z báze a kolektoru vedou dva dráty někam do zásuvky dálkového ovládání..... - v každém případě je to tak od výroby.
Víc času jsem na to neměl, dneska snad trochu pokročím.
stefan31

#12 Příspěvek od stefan31 »

Skôr si myslím, že TR13 - 2SC2336 je uložený niekde na chassis (výkonový typ), emitor je na kostre a káble sú v spoločnom zväzku k zásuvke DO....

Stefan31
korka

#13 Příspěvek od korka »

je to možné, jak jsem psal - měl jsem na to asi 5 minut,tak jsem to nestihnul prolézt celé.Tímto bych se chtěl omluvit, že jsem ani nestihl nafotit to upevnění bočnic.Tak snad dnes.Vyděržáj, piaňér!
A díky!
stefan31

#14 Příspěvek od stefan31 »

...len žiadne výhovorky.... :lol: :lol: , ak to máte rozobraté, zaujímalo by ma ešte, prosím, ako máte v 635-ke riešené podsvietenie indikátorov, ďakujem a vyďeržajem, komanďir ...

Stefan31

Údaje o 2SC2336, ak by boli potrebné:
NF/HF-L, 180/180V, 1,5A, 25W, 95MHz,
ekv.:2SC2238A,B, 2SC2660, 2SD608A, 2SD760
korka

#15 Příspěvek od korka »

díky za údaje o tranzistoru.Volal jsem k nám do prodejny a ani jeden z nabízených ekvivalentů nemají........Samo ani originál
Doufám,že podle specifikací najdeme alespoň něco podobného.....
No podsvětlení mám udělaný tak,že to svítí :D - dnes to nafotím a zkouknu a zítra dám vědět.
Ještě jednou díky!
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “