Pásový dopravník - jakou zvolit rychlost

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sandal

Pásový dopravník - jakou zvolit rychlost

#1 Příspěvek od Sandal »

Zdravím.

Řeším pásový dopravník, který bude dopravovat uhlí (ořech 2), do automatického kotle.
Dopravník budu stavět kompletně od základu. Chci se vás zeptat jakou byste zvolili maximální možnou rychlost pásu, aby ulhí padalo tak akorát, a nepřelétávalo mimo otvor zásobníku.
Délka dopravníku bude 4200mm
Sklon 30°
Uhlí bude padat do otvoru o průměru 400mm a z výšky 20cm.

Osobně bych na tyto parametry zvolil 200mm/s. Co si o tom myslíte? Přidat rychlost, nebo ubrat?

Díky za váš názor.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
jenicek

#2 Příspěvek od jenicek »

Myslím si, že frekvenční měnič Ti udělá skvělou službu 8-)
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Můžeš si to spočítat úplně přesně.

https://isibalo.com/fyzika/gravitace/vo ... 1/priklady
samec

#4 Příspěvek od samec »

To je nejaká semestrálna práca? Alebo prečo nepoužiješ šnek?
Sandal

#5 Příspěvek od Sandal »

jenicek: To mne taky nejdřív napadlo, má to ale jedno ale. Dopravník mám vyrobit v zaměstnání, a je na to pevně danej rozpočet. Pokud ho přesáhnu, budou nižší prémie. Navíc se mi zdá zbytečný dávat frekvenčák, abych vyladil dopravník na jednu rychlost, a pak je měnič už k prdu, když se nebude s rychlostí hýbat.

jirkati: Dík, ale počítat to nebudu. Se vzorečky jsem se nikdy nekamarádil :lol: Jsem na to úplně blbej :oops:

samec: Šnek tam právě máme, ale jsou s tim problémy. Drtí to uhlí na mour, a ten propadává otočným roštem bez spálení do popelníku.
bu2520

#6 Příspěvek od bu2520 »

já bych tam ten frekvenčák dal, nikdy nemůžeš zaručit, že to uhlí bude mít pokaždé stejnou konzistenci a bude třeba zpomalit nebo zrychlit a nakone se tam ten frekvenčák stejně dá. Nehledě na to že v případě nějaké automatizace se frekvenčák líp ovládá.
petrfilipi

#7 Příspěvek od petrfilipi »

A co takhle řemenice?
Kolik (klínových) řemenů budeš používat?
Jaký výkon bude mít motor?
Jak často se bude motor vypínat/zapínat?
Z čeho máš strach, že se ptáš na rychlost? Aby uhlí nepřeletělo násypku kotle? Nevyřešilo by se to mechanicky nějakým nástavcem násypky? A pak by na rychlosti posunu pásu nemuselo tak záležet.
Zkoušel jsi už cvičně dopravovat uhlí po pásu? Já ano. Měl jsem asi větší sklon než ty, ale ty s....ě kulatý (Ledvice ořech 1) se kutálely po hladkém pásu zpět.
I při použití frekvenčního měniče můžeš narazit na problém s oteplením motoru při dlouhodobém chodu na nízké otáčky (pak je nutné externí chlazení motoru). Ale v rozumném rozmezí má samozřejmě měnič své využití.
Případně by bylo možné využít softstratér na plynulý rozběh, když bys chtěl šetřit mechaniku dopravníku.
rezis

#8 Příspěvek od rezis »

Na konec dopravníku dej kus gumy která usměrní uhlí kam má a je to.
Internet - metla lidstva
mirku

#9 Příspěvek od mirku »

jirkati píše: ... můžeš si to spočítat úplně přesně ...
a mohl bys prosím předvést výpočet pomocí vodorovného vrhu?
sqad

#10 Příspěvek od sqad »

Nechce sa mi to rátať, ale idea je taká, že rýchlosť dopravníku pomocou sklonu rozdelíš na zvislú a vodorovnú časť rýchlosti.
V tom zvislom smere sa uhlie vyhodí kolmo hore, kde spomaľuje tiažovým zrýchlením na 0m/s a potom začne padať voľným pádom do otvoru. Z tohto vyjadríš čas od vyvrhnutia do dopadu do otvoru.
Tento čas použiješ u vodorovnej zložky na výpočet preletenej dráhy. Dráha musí byť taká akú potrebuješ na presné ,,trafenie" stredu otvoru, takže tomu prispôsobíš rýchlosť a iteruješ. Najlepšie je asi do excelu si to zadať a nech to prepočítava pre skúšané rýchlosti...
samec

#11 Příspěvek od samec »

Ak vodorovný vrh nebudeš mať niekde v prievane, tak je to úloha pre žiaka základnej školy. Čas dopadu závisí len od výšky. Rýchlosť od času a vzdialenosti vo vodorovnom smere.
v=x/sqrt(y/5)

Kód: Vybrat vše

dopravnik  ....x..... 
----------,          .
         o )         :
----------'          y
                     :
                     :
                |        |
                |zasobnik|
mirku

#12 Příspěvek od mirku »

chlapci, díky za snahu, ale já se ptal jirkati, jak bude počítat původní zadání od Sandala (pás v úhlu 30°) pomocí řešení v odkazu, který posílal (vodorovný vrh)
HF_Tech

#13 Příspěvek od HF_Tech »

Ten pás bude hladký nebo drážkovaný?
Kolik kg/sec to má přepravit?
Jakým způsobem se bude uhlí nakládat na začátek pásu?
Kolikrát za hodinu se to bude zapínat?
Sandal

#14 Příspěvek od Sandal »

bu2520: To je pravda, ale asi to vyřeším nějakou clonou, jak radí rezis

petrfilipi: řemenici používat nebudu, protože mám na výběr z mnoha převodovek, s různými poměry, a elektromotory s různými otáčkami. Převodovky jsou šnekové s přírubovým motorem, viz https://www.levne-elektromotory.cz/137-komplety
Motor asi 550W
Zapínat se bude 2x za den na dobu, než se nasype asi 150 - 200 kg uhlí.
Rychlost řeším přesně z toho důvodu, ale jak píšu výše, asi to vyřeším pryžovou clonou.

HF_Tech: pás bude drážkovaný
Myslím, že stačí 0,5 kg/sec max. spíše méně, něco kolem 0,3 kg/sec, protože uhlí se bude házet ručně velkou uhelkou :lol:
2x denně jak píši výše.
petrfilipi

#15 Příspěvek od petrfilipi »

No 4m pásový dopravník se šnekovou převodovkou jsem ještě neviděl. Nebude to ukrutně pomalé?
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“