Kotel protherm 20 KLZ nouzová oprava
Moderátor: Moderátoři
Kotel protherm 20 KLZ nouzová oprava
v kotli praskl zásobník na teplou vodu. Když se to stalo, tak jsem zkoušel, zda bude aspoň topit, topil, tak jsem nechal tak. Ale dnes jsem zkusil znovu a netopí.
Dle návodu to nejdřív má nahřát zásobník a pak teprve pouštět vodu do topení. Ale neděje se tak (nádrž s teplou vodou to nařálo na cca 30°C a cvakl termostat a kotel zhasl).
Najde se tu někdo, kdo by poradil, co kde jak překlemovat, aby byla zachována funkce topení? Jinak budu muset vypustit celou soustavu - je to na chalupě, kam v zimě moc nejezdíme a je třeba, aby temperoval.
K ovládání je v obýváku termostat, ten spíná, ale klidně ho lze vyřadit.
Jde mi jen o to, jak přežít zimu.
Kotel je protherm 20 KLZ, štítek + foto ovládání přikládám.
Díky moc.
- martinkopp
Termostaty by měly být ok, kdaž točím s knoflíkama, tak to cvakne.
Termostat na TUV je na minimu. A modulační termostat - nevím, který by to měl být.
Spínač léto / zima je přepnutý na zimu - tak jak je to na fotce.
Poťáky:
Pravý horní - teplota TUV
Levý horní - teplota topení
Levý dolní - termostat spínání čerpadla oběhu topení
Pravý dolní - cvaká, ale nevysledoval jsem, co má ovládat.
-
petrfilipi
- Přílohy
-
Schéma Protherm-20-30-40-50-KLZ.pdf- (107.5 KiB) Staženo 123 x
- martinkopp
Ale jak psal ondraN, oni dělali strašně moc verzí kotlů a všechny označovali stejně, takže je v tom neskutečný guláš a je možné že ty termostaty jsou k něčemu jinému než uvádím. Zkus najít manuál,v té knížečče bylo na konci úplné schéma. Z něj se dalo vyčíst jak to celé funguje. Případně zavolej výrobci, stále ještě existuje a manuál by podle vč. mohli najít.
Ten neznámý knoflík nastavoval teplotu (otopná voda), kdy se přepínal výkon z 24kW (při nižší teplotě) na 12kW (při vyšší teplotě). A pak tam bylo několik pojistných tepelných vratných termostatů, na odvodu spalin, teplota vody ve výměníku hořáku. Tlak plynu si hlídala sama zapalovací automatika. Doběhový časovač zajišťoval běh čerpadla cca 5min. od posledního vypnutí kotle. Nebylo tam vůbec žádné polovodičové nebo odporové čidlo teplot, vše jen čistá mechanika, takže by nemělo být tak obtížné ten problém najít.
- martinkopp
Některé tyhle výkonnější kotle měly 2 stupně výkonu (řízené plynovým ventilem) na základě signálu z tzv. modulačního termostatu který byl umístěn někde v 1/2 boileru. Pokud jsi odpustil teplé vody jen trochu, dohříval ji kotel na poloviční výkon na základě sepnutí toho termostatu nahoře, pokud sepl i ten modulační termostat v okamžiku kdy teplé vody začalo ubývat víc, plynový ventil pustil do hořáku plný výkon. Pokud je teplota vody v boileru nižší než je nastavená na tom modulačním termostatu, kotel nikdy nepustí vodu do radiátoru a je úplně jedno co máš nastaveno na tom horním termostatu teplé užitkové vody (je dost možné že tohle bude zdroj problému).
Topení do radiátorů probíhalo tak, že ten levý horní termostat jen přepínal výkon na plný/poloviční podle teploty topné vody. Úplně se kotel vypl jen pokojovým termostatem nebo překročením teploty topné vody nastavené na termostatu T90 (jeden ze spodních).
Ještě zkontroluj jestli pokojový termostat opravdu funguje, nejlíp překlemováním jeho kontaktů přímo na svorkovnici kotle.
- martinkopp