Zamrzání vzduchové stříkací pistole
Moderátor: Moderátoři
Zamrzání vzduchové stříkací pistole
Venku +12℃, na slunci tmavý povrchy +18℃. V technickým listu píšou, že stříkat nad 15℃. Barva normálně schla a dnes už je tvrdá.
Děla se mě zajímavá věc, po asi 15 sekundách stříkání pistole pomalu přestávala dávat barvu. Na pár minut jsem přestal stříkat a pak se zase vše opakovalo. Vypadá to na zamrzání barvy v prostoru trysky pistole. Vzduch foukal dál, navíc ho mám dost dobře sušenej molekulárním sítem.
Dá se nějak spočítat, jakou teplotu dokáže expanze vzduchu z 3 barů do atmosférickýho tlaku vytvořit? Asi to je adiabatická expanze.
T2=T1*(p2/p1)
T2 - výstupní teplota, T1 - vstupní teplota vzduchu z kompresoru cca 12℃, p1 - tlak vzduchu z kompresoru 3 bary, p2 - okolní tlak 1 bar.
Mě vychází T2=4℃. Divný, to by nemělo mít za následek zamrznutí barvy.
Nebo je celá ta úvaha špatná?
Když jsem do pistole nalil barvu před tím ohřátou v hrnci s horkou vodou, teplota barvy cca 35℃, tak to asi 15 minut nedělalo. Ale pak barva v nádobce pistole vystydla na okolní teplotu a znova začala zamrzat.
Umí to někdo z Vás výpočtem zdůvodnit?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ta má vzorec: p*V^kappa=konst.
Když vyjádřím V ze stavové rovnice, tak mi vyjde: p^(1/kappa - 1) * T = konst.
Takže pro teplotu platí: T2 = T1 * (p1 / p2)^(1/kappa - 1)
Když dosadím T1 = 273.15+15 K, p1 = 400000 Pa, p2 = 100000 Pa, kappa = 1.4, tak vyjde: T2 = 273.15 - 79.24 K
Tedy t2 = -79.24 stupňů Celsia
Tak jestli v tom nemám nějakou chybu, tak to na zamrznutí asi stačí.
Každopádně téměř u každé barvy pomůže nižší tlak a větší naředění.
To je nějaký divný, pokud by se to ochladilo o -79℃, tak by žádná stříkací pistole nemohla stříkat vodou ředitelný barvy.asdf píše:Tedy t2 = -79.24 stupňů Celsia
Tak jestli v tom nemám nějakou chybu, tak to na zamrznutí asi stačí.
Asi to opravdu bude to Ondrovo schnutí barvy na jehle. Divný je, že jsem to nikdy před tím u nitro, syntetiky, epoxydu, polyuretanu a akrylů nepozoroval. Proč ale pomáhá teplá barva či ofuk horkovzduch pistolí, to netuším, spíš to opravdu vypadá na zámrz. A ty popisovaný flusance to nedělalo. To nasychání na jehle znám z Fenga pistole na airbrush, tam to přímo dělá od jehly "krápník" po větru. Tady se nic takovýho neděje.
Asi se prostě sešlo víc negativních podmínek, malá teplota, velký zrno základovky s plničem, taky se Body nesmí ředit víc než 4:1.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ono to asi bude mít žalostnou účinnost. Třeba ten stlačený vzduch bude zahřátý. Taky obsahuje tlakovou energii, která se někde musí uvolnit. Takže v praxi se to asi tolik neochladí. A nebo tam mám někde chybku.Celeron píše:To je nějaký divný, pokud by se to ochladilo o -79℃, tak by žádná stříkací pistole nemohla stříkat vodou ředitelný barvy.