Zdar, koupil jsem(abych se nenudil) zmíněný přístroj, rozebraný na prvočinitele v krabici. Opravil jsem konce (vyměněny zdechlé koncové tranzistory a PNP budiče), vyměnil indikační žárovky a už to funguje. Nicméně je tu jeden problém, při opravách jsem zjistil, že klidový proud závisí na napájecím napětí, to má být ± 28V, je tam ± 35V a klidový proud je cca 150mA. Pomůže mi přidání trimru a přivření Q9, viz obrázek? Nechci převíjet trafo ani snižovat napětí způsobem zde již probraným, není tam místo. A když už se ptám tak proč jsou budiče zapojeny takhle?
Přílohy
ken klid.jpg
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 10 lis 2024, 16:45, celkem upraveno 1 x.
jardafiala píše:Pomůže mi přidání trimru a přivření Q9, viz obrázek?
...A když už se ptám tak proč jsou budiče zapojeny takhle?
Přivřením Q9 si otevřeš bránu do pekla. Naopak - otevřením Q9 se klidový proud sníží.
A budiče jsou zapojeny takto, protože koncové tranzistory jsou v zapojení SE.
Dík za info, já to otestuju (tak jako vše) s dvojitým laboratorním zdrojem s omezením proudu, vyzkouším to zítra (pro začátek odstraním R35) a dám vědět. Ten druhý dotaz byl jen proto, že ve valné většině případů se používá zapojení koncových tranzistorů SK (?).
Kdyby ses zeptal, proč jsou takto zapojeny koncové tranzistory, byla by to "ale ouplně" jiná otázka. Ta souvisí s maximálním možným rozkmitem napětí na výstupu, které je dáno pouze saturačním napětím Ucesat i bez použití bootstrapu.
Když jsem dělal zkušebního technika v NAREXu (a později PROTOOLu) tak jeden kolega řekl větu kterou si pamatuju dodnes a sice "dobře položená otázka je poloviční odpověď".