Kryptobezpečnost FV měničů
Moderátor: Moderátoři
Kryptobezpečnost FV měničů
Více než vhodné je také změnit výchozí heslo routeru či jiných zařízení připojených k internetu. Platí to například také pro měniče fotovoltaických elektráren, které v drtivé většině případů pocházejí z Číny.
- pocitujlasku
IoT je fajn, ovladanie cez siet je tiez fajn. Ale ja mam zasadu, iba v lokalnej sieti. Lokalne cloud, apka sa pripaja na lokalny server - vies si vsetko pohodlne riadit, nastavovat... ale ani bajt von.
Vzpomínám si na případ, kdy před dvaceti lety v časopise PC World inzerovala jedna naše firma, že má již software s možností 256 bitového šifrování, které tehdejší počítače, nebyly schopny "brutální silou", v rozumném čase prolomit. Když jsem si ho chtěl objednat, bylo mi umožněno ten software koupit, ale jen pro 128 bitové šifrování. Prý kvůli tomu, že 256 bitové šifrování ještě nebylo uvolněno pro trh. Při telefonickém jednání s obchodním zástupcem firmy mi bylo naznačeno, že schválení, dát na trh k dispozici 256 bitové šifrování, vázne u bezpečnostních složek.
A srpnový případ zatčení majitele tekegramu naznačuje, že se asi v tomto směru, situace příliš nezměnila.
Kdo se s místních přizná, že má doma TP-Link?
Nikdo, protože všichni jsou na slovo vzatí síťoví administrátoři, kteří si vše nakonfigurují přes teminál pomocí nftables nebo iptables a klikacím pseudo firewallem v TP-Linku pohrdají.
- kevin_mitnick
Presne. Uz leta kazdemu vysvetluju ze cloud je jen pocitac nekoho jineho nad kterym nemaji zadnou kontrolu. Ze moznost rozsvitit si doma pres telefon z opacneho konce republiky jim za to riziko nestoji. A to ani nemluvim o aferach jako napriklad zariznuti podpory NEST googlem, diky kteremu zustal mnohym z chytre domacnosti jen rozvadec plny nepouzitelneho elektronickeho srotu.pocitujlasku píše:A zo mna sa stale smeju, ze nenavidim cloud, vraj je to podla nich buducnost a uzasna vec.
IoT je fajn, ovladanie cez siet je tiez fajn. Ale ja mam zasadu, iba v lokalnej sieti. Lokalne cloud, apka sa pripaja na lokalny server - vies si vsetko pohodlne riadit, nastavovat... ale ani bajt von.
Pres prah mi uz leta nesmi nic, co na svou cinnost potrebuje nejaky vzdaleny server. Cloudove uloziste i ridici server domaci automatizace mam ve sklepe. Ven na internet jdou jen stavove informace a dovnitr jen omezene mnozstvi primych povelu. Barak zustane 100% funkcni i po vypadku internetu a mobilni site...
Já jsem naivní a ty neumíš číst. Ale pokud to stáčíš jinam, tak zkus konkrétně napsat, která zařízení jsou oproti tvému backdoor či bugu chráněna. Těším se na ten dlouhý seznam.samec píše:Si naivný, keď si myslíš, že backdoor, alebo bug potrebuje tvoje heslo.p32 píše:Je to jen záměrná lež, kterou plno "odborníků" podporuje. Chtělo by to ukázat, kolik uživatelů má nastaveno původní heslo a kolik si to heslo konečně změnilo.
To je fakt stejné, jako že jsi naivní, protože si čistíš zuby, aby jsi nedostal rakovinu plic.
Nejdem ich tu všetky vypisovať. Tu máš jeden modem bez back door.p32 píše:...zkus konkrétně napsat, která zařízení jsou oproti tvému backdoor či bugu chráněna. Těším se na ten dlouhý seznam.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... lugged.jpg
Ale pre istotu si zmeň heslo.