Zvláštna konštrukcia - anténa?
Moderátor: Moderátoři
Zvláštna konštrukcia - anténa?
Vo svahu na druhej strane cesty je lyžiarsky vlek, tak ma napadlo, že toto sa podobá na napínacie protizávažie. Ale nebolo to spojené žiadnym lanom so stĺpom vleku.
Kamarát navrhol, že to bude asi anténa. V strede to má niečo ako napájač.
Ešte nás napadlo, že je to prak, ktorým z Argentíny vystreľujú každého, kto si nemyslí, že Malvíny sú argentínske. Ale smeruje to do Argentíny.
Po lepšom prezretí fotiek by som povedal, že je to anténa. Vie to niekto potvrdiť? Je vidieť izolátory na rôznych miestach. Na akej frekvencii pracuje? Tie dlhé laná - môžu to byť paprsky samotnej antény? Pri stĺpoch sú odizolované, celé by to bolo veľké a anténa by pracovala na pomerne nízkych frekvenciách. Keby bola anténou len ten pavúk v strede, pracovná frekvencia by bola vysoká, ale potom by nedávali zmysel tie dlhé laná, na ktorých pavúk visí.
Nedivil by som sa, keby to boli "dlhšie" vlny. Tam v tých krajinách je bežne vidieť antény, aké u nás už poslala trhavina a bludozéry do večných lovíšť. Vertikálne vysielacie antény typu stožiar s klobúčikom a izolovanými lanami (KV, možno SV) som tam videl v každom meste. Zrejme už nepoužívané, ale asi stále v pohotovosti.
Škoda, že som nemal možnosť poladiť nejaké rádio na DV, SV. Celkom by ma zaujímala využívanosť týchto klasických rozhlasových pásem v Južnej Amerike. Ale doba pokročila aj tam, takže ilúzie si nerobím.
Ešte jedna rarita priamo z čilskej colnice. Nástenka, ktorá prezentuje prírodu Čile pre príchodzích turistov. Pre nás - pripomienka vítkovickej lezeckej partie v r. 1969 a ich prvovýstupu na štít, ktorý pomenovali Ostrava. Z nejakého dôvodu považovali čílský colníci za dôležité propagovať tento štít na nástenke
a kde ten "napáječ" končil ?robos píše:Kamarát navrhol, že to bude asi anténa. V strede to má niečo ako napájač.
to jste nevyfotili ?
hádám, že by to mohl být širokopásmový půlvlnný dipól . . .
pokud byla vzdálenost mezi stožáry cca 40 metrů, odpovídalo by to frekvenci cca 3,5 MHz . . .
. . . mohlo by to ale fungovat i jako vertikál prodloužený kapacitním kloboukem . . .
potom by to mohlo jít naladit anténním členem klidně od středních vln nahoru . . .