existuje ještě watmetr s tepeným čidlem ?
Moderátor: Moderátoři
existuje ještě watmetr s tepeným čidlem ?
kdysi jsem měl ručkový watmetr s termistorem, značený symbolem V na rovné čáře. Mám dojem že to byl výrobek Metra ale nejsem si jist. Díval jsem se na současný sortiment Metry ale ni takového neuvádí.
Ne že bych po něm toužil ale vpoměl jsem si na něj když jsem četl něco o
TRUE RMS a zajímalo by mě jestli ještě existují.
[/u]
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Dodával se přímo s měřidlem MP40, 80 nebo 120.
Pro MP40 s citlivostí 10 mV a vnitřním odporem 5 Ω existovaly články MtP40 pro proudy 150 mA (odpor žhaviče 9 Ω), 250 mA (2,5 Ω), 400 mA (1 Ω), 600 mA (0,5 Ω) a 1 A (0,25 Ω).
Termokříže MtP80 a MtP120 měly větší rozsah proudů: od 10 mA do 10 A (odpor žhaviče 125 Ω až 15 mΩ), citlivost systémů MP80 i MP120 byla rovněž 10 mA, ale vnitřní odpor 10 Ω.
Podstatné je, že stupnice byla kvadratická s potlačeným začátkem a každý kus se kalibroval jednotlivě, termokříže nebyly záměnné.
Nějak po roce 1990 se v katalogu Metry přestal termokříž objevovat.
Wattmetr s termokřížem by měl problém se zobrazením činného výkonu, vždycky by ukazoval jen efektivní VA, bez ohledu, zda jde o činný výkon ve W, nebo o čistou jalovinu ve VAr, protože termokříž produkuje na výstupu stejnosměrné napětí závislé na efektivní hodnotě proudu žhavičem. Z toho plyne, že nějaký fázový posuv mezi měřeným proudem a napětím nehraje vůbec roli.
Asi proto je Metra vyráběla jen jako ampérmetry, u nichž je jedno, zda jde o stejnosměrný proud, nebo efektivní hodnotu proudu střídavého: například na měření vf proudu vysílače do antény, k indukční peci, či na podobné účely.ransom píše:Wattmetr na principu termočlánku by fungoval správně jen pro DC napětí...
A kutilmile - nelituju tě