Grundig GV 5000 VPS

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Martousek
Kontaktovat uživatele:

Grundig GV 5000 VPS

#1 Příspěvek od Martousek »

Ahoj,

dostal se mi do rukou tento stroj, nedává obraz, ani zvuk. Po vyčištění hlaviček isobutanolem se obraz objeví, ale občas se ztrácí. Zvuk nikde. Nejde o videohlavy už za zenitem? Udělal jsem několik snímků mikroskopem po vyčištění, kdy je k dispozici jakš takš obraz, ale bez zvuku.
Po nějaké době provozu, a to stačí pouhé 2 hodiny, se obraz zcela ztratí. Při čištění hlaviček na vatičce vždy něco ulpí. Následně je možné opět pozorovat nějakou dobu obraz. Při prohlídce bubínku mikroskopem jsou na něm zřetelné rýhy, bojím se že bude mít přístroj hodně za sebou a hlavy jsou zkrátka už hin.
Mechanika ale takový dojem nebudí.

Děkuju,
Martin
Přílohy
my_photo-3.jpg
my_photo-3.jpg
my_photo-6.jpg
my_photo-6.jpg
my_photo-5.jpg
my_photo-5.jpg
my_photo-4.jpg
my_photo-4.jpg
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Ferity hlaviček vypadají OK ale může být uvolněný, odlepený celý plátek od bubnu.
..to bude jen ňákej odpůrek
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

Ta posledni fotka se me moc nelibi ale nejsem profik. V jakem stavu jsou prehravane kazety? Jestli nezaserou ty hlavy behem provozu...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Zvuk nejde ani mono? Ten ma samostatnu hlavu - moze byt problem v elektronike.

P.S.: Rotacne hlavy sa necistia vatou - hrozi zachytenie vlakien, pripadne az ulomenie hlavy. Cistit najlepsie papierom - novinovym (okraj bez potlace) alebo kancelarskym, navlhcit izopropanolom.
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Martousek »

No, není to vata, ale takové ty vatové tyčinky. No, dávám nato pozor, ještě se mi doufám nestalo, že bych poškodil hlavičky. Obyčejným papírem s isopropylem? To jsem nikdy nezkoušel. Toshiba v109cz to přehrává nádherně, ani se nezanáší hlavy. Mezi kazetami je jedna označená prázdná, co zanáší hlavy, tak je bokem. Mám dojem, že tam má být malinká štěrbinka, ale ta na tomto mikroskopu není vidět.
Jodr

#6 Příspěvek od Jodr »

Na čištění hlav byla ve vercajku dřevěná špachtle asi 15mm široká s nalepenou jelenicí + IPA. Mě se osvědčil proužek kladívkové čtvrtky opět s isopropylem. Stereo přístroje měly snímací hlavy zvuku nahrané šikmo na pásce pod obrazovou stopou. Mono zvuk byl nahráván podélně na pásce jako u obyč přístrojů. Mezeru na hlavičce nemusíš vidět, bývá u lepších strojů vyplněná pryskyřicí do roviny pólů kvůli zpevnění a zamezení zanesení mezery otěrem z pásky. Ale mezi póly je patrné zúžení tlouštky feritu a tam je ona mezera.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
keemo

#7 Příspěvek od keemo »

Martousek píše:vatové tyčinky. No, dávám nato pozor.
No to zatrhnes vatu a krapnes hlavu ani nevis jak... vlastna zkusenost :D
Damned

#8 Příspěvek od Damned »

namočeny papir okolo bubnu a pod prstem si opatrně protočit hlavičky
je pak na papiru vidět i co tam bylo za sajrat a to i opakovamě po přehrátí zalepene kazety..to tak zjistíš
mam na betamaxu oblibeneho toma a jerryho, ale nesmí se přehrát prvních 15min kazety :)))
yakl

#9 Příspěvek od yakl »

Čistenie papierom je asi najlepšie, zároveň však cez ten papier treba mať kontrolu na pevnej časti bubnu, aby ruka neušla a nestal sa garambol. Na novinovom papieri krásne vidno, či sú už hlavičky čisté, alebo treba opakovať s novým kúskom papiera a ďalšou kvapkou izopropylu, alebo - v mojom prípade obyčajného liehu na pálenie, mne sa izopropyl neosvedčil. (Poznatok s papierom je zo školenia VCR v lete roku 1988 v Kutné Hore. Osvedčil sa mi.)
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Martousek »

Hmmm, budete mít pravdu s těmi hlavami, těmi to nebude. Zvuk totiž nejde taky. Nyní je to ve stavu, kdy přes obraz občas přejde řekněme projev špatně nastaveného trackingu, ale jinak obraz je. Zvuk stále nikde. Toto má už jakýsi digitální tracking, je taky možné že dokud není reprodukce obrazu v pořádku, elektronika má zamutovaný zvukový výstup. Že by chyba v trackingu? Apropo z minulosti mám uloženku staré dvouhlavy, kde jsem tehdy čistil vatou. Pokud se mi to podaří nafotit mikroskopem, vložím snímek, ať je vidět jak to nemá vypadat.
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Martousek »

Po rozborce a opětovné sborce, t.j. vytáhnutí desky elektroniky, jejím odpojení, vyfoukáním vzduchem a následným zapojením vše funguje normálně. Záhada. Na doporučení známého v devadesátých letech, jsem odmontoval čistící plastovou rolničku, co vždy brnkne o hlavičky před natáhnutím pásku. Je mi to ale divné, občas po odstávce a zapnutí obraz skáče, nežli se uklidní. Zvuk jde ale nyní bez potíží pořád. Nepotřebuju ten grungig, jen mě ho bylo líto.
Krásné jaro všem bastlířům a milovníkům staré techniky.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Takto staré elyty v servech můžou mít částečný svod. Po chvíli pod napětím se zformují. To samé může znamenat snížená kapacita a zvýšené ESR. Po "zahřátí" se stav může zlepšit. Stejně takhle blbě se dokázaly chovat i některé mechaniky CD.
Martousek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Martousek »

To mě taky napadlo, vyschlé elyty. Ale žádný vyloženě vyslečený, ba ani nafouknutý není. Může být, že je napájecí napětí zvlněné nad únosnou mez a dělá to zle. Nebo to může být i někde jinde v cestě signálu. Ano, kondy se opět používáním zformují a je po zvlnění. Pak to hledej...
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

90% vadných elytů nemá žádný viditelný projev.
dufisek007

#15 Příspěvek od dufisek007 »

U těchto VCR byl problém ve zdrojích, zde zmiňované elyty, povětšinou vydržely tak 3-4roky zvláště když byl přístroj zapnutý stále, ono i STBy to hřálo, a tak povysychaly. Stačilo vyházet je a dát kvalitnější, tuto závadu jsem měl u HS-1000 což byla SVHS mašinka, sice od Panasoniku s vinětou Grundig.
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “