Tesla HK keramický kondíky
Moderátor: Moderátoři
Tesla HK keramický kondíky
Třídění je mě jasný, u dvojmístnýho značení je pod kapacitou první velký písmeno teplotní charakteristika, druhý je napětí.
Někdy je značení třípísmenný, první velký je tolerance, druhý velký teplotní charakteristika a třetí malý napětí.
Pak je ještě jednoznakový jen velký písmeno teplotní charakteristika.
U toho jednoznakovýho mám trochu problém s rozlišením napětí 40 a 250V. Podle rozměru mě to občas nevychází.
Tolerance mě nezajímá, kapacita se změří.
Takže příklady:
100 / KJd je 100pF, ±10%, TK755 (1B), 250V
150 / Js je 150pF, TK754 (1B), 40V tolerance nevím kolik je bez značení.
680 / MUs je 680pF, ±20%, TK774 (1B), 40V
Katalog popisuje jen čtvercový rozměry ale mám tu kupu obdélníků na výšku a taky kupu kulatejch s velkejma kapacitama. Ty velký byly až koncem bolševika, ty obdélníkový byl výběh?
Mám tady předpis na konstrukci z roku 2008, kde jsou předepsaný miniaturní TK782. V katalogu nejsou, ale překlep to není, v Pesimatu je nabízí.
Nemáte prosím někdo nějakej podrobnější katalog, kde by toho bylo víc?
Kdysi hodně dávno vyšel v AR pěknej článek od někoho z Tesly HK. Měl jsem ho, ale někam zmizel. Ale v něm zase nebudou novější typy.
A propo, u těhle hradeckejch keramik se dalo skoro vše dohledat. Ale co ty součastný, kde kromě kapacity není vůbec nic?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Keramické kondenzátory (Tesla HK): série článků v AR 8/73 až 10/73
Značení elektrických parametrů na keramických kondenzátorech (Tesla HK): AR 7/76
TK8xx (Tesla HK): AR 6/85
Současné keramiky musíš kupovat dle toho, co řekne prodejce a pak si to k tomu napsat. Paradoxně lepší informace jsou o SMD typech (možná proto, že se dnes víc používají).
Edit: máš SZ.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
O TK8xx z roku 1985 jsem vůbec nevěděl ale odhadl jsem to správně, začalo se to dělat až před koncem bolševika.
A to značení z roku 1976 je o trochu přehlednější než katalog, z kterýho jsem čerpal ale zase tam není třídění velikost - hodnota - napětí - typ.
Prostě se musí hledat ve více podkladech.
K tomu dnešnímu pultovýmu prodejci. Mám zkušenost že nic jinýho než hodnota je vpodstatě nezajímá. Naštěstí je pár e-šopů, kde to jde i na jiný parametry.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Včetně nákupu některých nezbytných PRCáckých výrobků (kusově či v malém množství a spíš pro vlastní potřebu). Ty si kupuju prakticky výhradně u oněch "překupníků", jak je zde někteří kolenovrti nazývají, aniž by tušili, wo co go.
Ten "překupník" totiž (pokud je solidní) ty PRC věci kontroluje a vadné, či konstrukčně či materiálově špatné neprodává, případně na to upozorní. Kromě toho u něj lze uplatnit normální záruku (nejen proto dělá kroky z předchozí věty).
Takže to mi rozhodně stojí za peníze navíc, nemusím se dohadovat s podvodnými a zatloukajícími PRCáky.
Typicky Hezký den, Láska kit, Semafor a řada dalších (i v zahraničí, myslím tím v Evropě - Německo, Holandsko atd.).
Na práci ovšem kupuju značkové věci nalezené v parametrických vyhledávačích (příslušné korporáty zde jmenovat nebudu).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.