Stroboskop
Moderátor: Moderátoři
Stroboskop
Nevím jestli už se tu někdo zmiňoval, tak se omlouvám.
Scháním schéma stroboskopu na 12V. S výbojkou, ne s LED diodami. Nejlépe pro IFK120. A ještě moje teorie: Když sem se díval na stroboskop z amara 98 je tam na 220 s trafem na 9V pro řízení 555. Přímo ze sítě jde napájení na výbojku. Nešlo by tam zkutit DC/AC 12/220? pokud to nebude mít nějakou ztrátu na funkčnosti. Dík za odpověď.
- Artaban001
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=123
- Artaban001
Primár - 35 záv, CuL průměr 0.5mm
sekundár - 1000 záv drátem Cul o průměru 0.1mm (počet závitů není kritický)
oboji navineš na bužírku o průměru 5mm a dlouhou kolem 15mm z kousků lepenky můžeš dodělat bočnice, začínáš primárem. Sekundár by jsi měl vinout co nejvíce "na divoko" akorát by se Ti neměly vrchní závity dostat na ty spodnější. Sám jsem kdysi takhle uspěšně vyrobil strobáč, když jsem nesehnal to tráfko
- Artaban001
masar píše:Vidím, že musím zavčas upozornit na chybně zapojenou diodu D1 v uvedeném schémátku. Že by si toho nikdo nevšim![]()
Ta dioda špatně není, spíš ma špatně pólován elyt. Součásti obvodu sekundáru je totiš báze tranzistoru, čím vyšší odběr má kond, tím víc se otevírá trand. pokud není omezovací odpor v sérii s D3 a D4 (u mnou poslané verze), báze se prostě "upálí" a probije, nebo přeruší. Rozpitval jsem tovární strobáč a vyzískané zapojení se velmi podobá tomu zde linknutému..
Protože jsem nemohl rozmotat to trafo, tak jsem uvedl naměřená napětí.
Blokující měnič dává vyšší napětí, než je převodový poměr, pokud se vhodně zvolí začátek/konec vinutí. Směry vinutí je nutno dodržet navzájem
- Přílohy
-
Automobilovy stroboskop.JPG- (38.38 KiB) Staženo 409 x
- Artaban001
Dremarcus píše:Díky moc a to vinutí prvního trafa je jake? Mám použít z teho minulého? (pandatronic.cz), díky moc
Postup výroby trafa je na :
http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=123
Čerpal zřejmě ze stejnýho zdroje jako já. Jinak jde o továrně vyráběný stroboskop, ve kterým je vestavěný otáčkoměr a jeho cena je 990 KČ
www.stroboskop.info