Glukoměr "bez píchání do prstu"

Aktuality a zprávy z oblasti elektroniky, komunikační a výpočetní techniky, teorie či software

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Milan

Glukoměr "bez píchání do prstu"

#1 Příspěvek od Milan »

Glukoměr se mi pravidelně začal objevovat v reklamách viz obrázek. Má někdo prosím praktickou zkušenost s tím , zda a jak to vůbec cukr měří , tj. zda má smysl do toho investovat ?
Díky za názor .
Přílohy
Glukoměr.jpg
Glukoměr.jpg
martinkopp

#2 Příspěvek od martinkopp »

Ze stránek které vypadají podobně jako jsi vyfotil nic takového nekupuj!
Použivej trochu rozumu.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Je to podvod.
pocitujlasku

#4 Příspěvek od pocitujlasku »

existuje jedina metoda a to je taka nalepka na pleci, ktora ma ihlu. A ty si odcitavas hodnoty bezkontaktne kedykolvek potrebujes. To ciastocne preplaca poistovna, a je to uz pre tych, ktori musia merat niekolkokrat denne.
Ziadna ina metoda bez pichania neexistuje.
Toto na obrazku si objednala moja mama. aspon sa za 50 eur naucila, ze nema verit vsetkemu a ze radsej sa ma poradit so mnou.
Je to generator nahodnych cisel, nic ine. skusala to viackrat a tie cisla sa ani len nepriblizovali tomu, co ukazal ten klasicky test, kedy si pichnes do prsta.

https://unizdrav.sk/tovar/4218/freestyle-libre-2
No vidis, a tak si sa bal
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Podobný problém jsem řešil s máti. Říkala mi, že si objednala hodinky s měřením krevního cukru. Bohužel jsem ji to nestihl rozmluvit, ale stihl jsem ji poradit, ať to zkusí první měření potvrdit glukometrem, co vyfasovala od doktora. Bohužel hodinky pohořely, tak se poslali zpět. O těch bílých "pukách" vím. Informace by Ti měl podat tvůj lékař.
Milan

#6 Příspěvek od Milan »

Díky za názory , myslel jsem si , že to asi moc fungovat nebude, ale raději se ptám , svět běží rychle dopředu - otázkou je , kterým směrem.... :) .
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

Směr je jasný ).(
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Kdysi býval nějaký elektroshop elektrocoleti a nabízeli taky glukometry s laserovou lacentou - což mi evokovalo situaci, kdy Ti laser vypálí dírku do prstu a dál to má být stejný, jako klasický glukoměr - ale. Jelikož mám v rodině osobu trpící cukrovkou, tak vím, že každý model glukoměru má svůj typ analyzačních pásků. V každém balení je přibalen čip-klíč, kterým se ten glukoměr spáruje ze šarží proužků. No a představ si, že si koupíš takový glukoměr a pásky k němu neseženeš. Jak jsem psal výše, lepší je konzultace s vašim lékařem, který má na starosti léčbu cukrovky
serviceman

#9 Příspěvek od serviceman »

Artaban001 píše:přibalen čip-klíč, kterým se ten glukoměr spáruje ze šarží proužků.
To slyším poprvé. Můj glukometr Accu-Chek Performa nic takového nemá.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Artaban001 píše:Jelikož mám v rodině osobu trpící cukrovkou, tak vím, že každý model glukoměru má svůj typ analyzačních pásků. V každém balení je přibalen čip-klíč, kterým se ten glukoměr spáruje ze šarží proužků.
Ne, ty proužky se liší prostě velikostí a kontakty tak, že do jiného glukoměru nejdou prostě použít. Žádný čip-klíč tam přibalen není, na každém proužku jsou právě kontakty pro použití jen v daném typu glukoměru.
Artaban001 píše: No a představ si, že si koupíš takový glukoměr a pásky k němu neseženeš. Jak jsem psal výše, lepší je konzultace s vašim lékařem, který má na starosti léčbu cukrovky
Glukoměr si nekupuješ, dostáváš ho na náklady zdravotní pojišťovny, ale jen pokud máš tu cukrovku potvrzenou od diabetologa. Hned u něj jsou proužky na půl roku. Pokud si někdo myslí, že je to málo, tak si může přikoupit (jsou všude). Jinak se fasují na recept od diabetologa (zdarma).

Dále je to na odbornější diskusi při prvotním rozlišení o jaký typ cukrovky jde. Mezi typem I. a II. je opravdu velký rozdíl nejen ve způsobu měření cukru, ale i v užívání jen prášků nebo píchání inzulínu atd. atd.
Pikofarad

#11 Příspěvek od Pikofarad »

Ještě je cukrovka III.typu,Zemanova.Ta se dá zahnat sežráním kvanta sladkého
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

serviceman píše:
Artaban001 píše:přibalen čip-klíč, kterým se ten glukoměr spáruje ze šarží proužků.
To slyším poprvé. Můj glukometr Accu-Chek Performa nic takového nemá.
Jeden takovej typ jsem potkal, na návštěvě to paní domácí tak měla. Ale není to spárování s šarží měřicích elektrod (nic jinýho než elektrody na zjištění polarizačního napětí ty proužky nejsou), je to kontrola doby použitelnosti - glukometr kontroluje, jestli proužky "nejsou prošlý", protože časem na vzduchu stárnou a pokud se nepoužijou do určitý doby od vyrobení, začnou měřit s větší a větší odchylkou od reálu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Pikofarad píše:Ještě je cukrovka III.typu,Zemanova.Ta se dá zahnat sežráním kvanta sladkého
A taky je řepa CUKROVKA (Beta vulgaris var. altissima L.) ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#14 Příspěvek od samec »

Valdano

#15 Příspěvek od Valdano »

Obecně žádný zázračný neinvazivní glukoměr, který by měl přijatelnou přesnost neexistuje. Všechny mají velkou nepřesnost a některé jsou vyložený podvod. Proto se ani běžně v ČR neprodávají. Může se stát, že podobný glukoměr doveze do ČR nějaký pochybný prodejce, ale tak jako tak kvůli velké nepřesnosti nedoporučuji vůbec kupovat. Pokud si nedáte poradit tak nakonec sám zjistíte, že jste jen zbytečně vyhodil peníze.

Jak už tu bylo zmíněno existují speciální senzory pod kůži jako je například FreeStyle Libre 2 a kromě něj aktuálně třeba ještě Dexcom G6/G7, Glunovo i3, Guardian 3/4, iCan i3, POCTech CT3/CT10 nebo TouchCare Nano A8 a existují i další. Tyto senzory fungují na principu CGM tj. měří koncentraci glukózy v podkožní tkáni (mezibuněčné tekutině) a NE v krvi.

Tady je srovnání některých senzorů z hlediska ceny, možností připojení, životnosti a některých dalších parametrů.

Sonda senzoru se zavaděčem zavede pod kůži obvykle na rameno nebo někam na břicho a samotný senzor se pak přilepí na kůži. Senzor má vestavěnou baterii, měření provádí v periodických intervalech a naměřené hodnoty bezdrátově posílá buď do čtečky nebo mobilního telefonu, chytrých hodinek případně i do přenosné inzulinové pumpy. Životnost senzoru je podle typu 7 až 14 dnů. Dá se k tomu koupit buď externí čtečka s displejem a nebo se dá použít i chytrý mobilní telefon nebo chytré hodinky. Pro tento účel je pak potřeba nainstalovat mobilní aplikaci, která umožňuje sledování aktuální hladiny glukózy a nabízí také funkci volitelných alarmů, různé grafy atd. Většina senzorů umožňuje i bezdrátové připojení malé přenosné inzulinové pumpy pro účel automatického dávkování inzulinu na základě měření senzoru.

Senzor FreeStyle Libre 2 má životnost 14 dnů a jeden kus stojí v ČR okolo 1700 Kč (ročně to vyjde na cca 44 tisíc Kč). Ty další typy vycházejí ročně podobně. V ČR to aktuálně 100% hradí zdravotní pojišťovny ovšem pouze pacientům s diabetem 1. typu (tj. těm co si píchají inzulin) a mohou to získat na předpis u svého lékaře. Pacienti s diabetem 2. typu to hrazené nemají, mohou si to zaplatit za své, ale náklady jsou dost vysoké.
Odpovědět

Zpět na „Co je nového?“