Kazetové dveře - jak ošetřit dilatující spoj
Moderátor: Moderátoři
Kazetové dveře - jak ošetřit dilatující spoj
Kazeta zejména napříč léty dilatuje (neboli pero kazety se pohybuje v drážce rámu), takže barva na spoji kazeta - rám bude praskat. Dá se to nějak rozumně a zároveň esteticky vyřešit?
V knize popisující staré truhlářské postupy (elektronická strana 10, v textu odstavec i) evidentně onen spoj nechávají pouze sesazený, nelepí ho.
Moje staré dveře mají občas v místě zmíněných spojů dost nevzhledné, různě široké skuliny, na kazetách je na původním nátěru vidět stopa po až několikamilimetrové dilataci...
Pokud spoje zaliju pevnostním lepidlem, např. epoxidem (zároveň ve funkci tmelu), obávám se, že kazeta může při smrštění praskat a při nabobtnání naopak bude deformovat rám.
Kdybych na spoje použil trvale elastický tmel a přetřel ho barvou, tak stejně bude praskat ona tvrdá barva. Navíc si nedokážu představit tmel, který v rámci v podstatě "bodového" spoje umožní tak velkou dilataci...
Díky za zkušenosti a smysluplné rady.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
V interiéru to IMHO bude fungovat dobře, jen se to blbě shání, před 5 lety mi na to doporučil illbruck silikon pro okna a spáry. Jde o přilnavost ke dřevu a možnost barev.
Můj kamarád je velkotruhlář specializovaný na renovace a repliky historických dveří, oken, obložek etc. Mám u něj podobné věci dlouhodobě nakoukané. Pokud to je lakované krycí barvou, nejlepší co se dá udělat je vyfrézovaná nová kazeta z MDF. Ta se už nehne. Pokud má být dřevo přiznané, použije se odýhovaná MDF s nalepenými tvarovkami z masivu.
- martinkopp
A kutilmile - nelituju tě