Jaký typ svítidla je použitý ve staré Audi A8 v pásku dveří?

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Jaký typ svítidla je použitý ve staré Audi A8 v pásku dveří?

#1 Příspěvek od kybrex »

Zdravím,

zkoumal jsem, proč mi nesvítí proužek ve dveřích řidiče. Čekal jsem nějaký LED pásek, ale je tam nějaký zvláštní proužek a k němu měnič napětí (z 12V na 220V), který je řízen lineárně změnou napětí na vstupu. Začne makat asi od 4 a něco V a s rostoucím napětím do nějakých 10V, co jsem zkoušel, roste jas toho pásku. Má zvláštní takovou neonovou barvu. A na výstupu je zřejmě AC - podle štítku až 220V. Jeden z pásků na druhých dveřích nějak degraduje, ale nevím proč, a předpokládám, že to nepůjde spravit (a nové už nejdou podle čísla dílu sehnat). Pomohlo by mi, kdybych věděl, z čeho to je udělané a jestli to jde ještě koupit. Znáte někdo tenhle zdroj světla, co je to zač?

Případně uvažuju, že bych to vyměnil za nějaké kvalitní LED pásky s maličkými diodami a mléčným difúzorem a zbavil se těch měničů. Stejně jeden odešel a "nemění", takže jedny dveře nesvítí. Zkusím to spravit, možná studeňák, nebo odešel nějaký tranzistor, ale když už se v tom vrtám, rád bych to vyřešil. :wink:

Předem dík za rady, co to může být.

K.
Přílohy
menic2.jpg
menic2.jpg
menic1.jpg
menic1.jpg
prouzek1_detail.jpg
prouzek1_detail.jpg
prouzek1.jpg
prouzek1.jpg
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Elektroluminiscencna folia.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kybrex »

Paráda, to jsem neznal, díky.

Díval jsem se, co se dá koupit, a ten luminescenční drát je vcelku fajn věc (malá spotřeba, nehřeje se, příjemné světlo), ale starosti mi dělají ty invertory. Určitě všechno čínský, vypadá to podezřele levně, je to levné a dost nerad bych, aby mi pak od toho shořelo auto. :)

Máte už někdo vyzkoušené/ověřené invertory od nějakého prodejce, že jsou dobře udělané uvnitř a budou spolehlivé a bezpečné?
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

V jednom starším Amáru byl návod na použití a měniče pro elektroluminiscenční vlákna. Třeba na botland.cz je prodávají.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Než přišly LED, někteří výrobci s tím podsvětlovali stupnice autorádií. Měnič to mělo v samostatné krabičce mimo rádio. Dost to rušilo příjem.
..to bude jen ňákej odpůrek
samec

#6 Příspěvek od samec »

Asi pred rokom mali hentaký elektroluminiscenčný drôt aj s meničom na dve tuškové baterky v Bille.
https://www.aliexpress.com/item/1005005552853724.html
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“