TESLA NC450 - "blikání" doutnavky

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
wishmasterX

TESLA NC450 - "blikání" doutnavky

#1 Příspěvek od wishmasterX »

Chtěl bych poprosit o radu / názor ...

Mám tady tenhle gramofon, regulace otáček funguje, ale blikání doutnavky se mi zdá poměrně extrémní a rušivé ...

Přiznám se, nikdy jsem ji měnit v žádném přístroji nemusel, a nevím, jestli by se mohlo jednat o vadnou doutnavku ?

Děkuji předem za Váš čas ! 8-)
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

wishmasterX píše: a nevím, jestli by se mohlo jednat o vadnou doutnavku ?
ano, může se jednat o vadnou doutnavku
kolem zátavů se dovnitř může dostat vzduch a po změně složení směsi plynů uvnitř může dojít i ke změně zapalovacího napětí pro výboj a změně chování výboje . . .
(pokud je slabá, může výboj po elektrodách i "cestovat")
ondraN

#3 Příspěvek od ondraN »

Ještě bych před výměnou doutnavky změřil předřadný odpor. Jeho ujetí do vyšších hodnot odporu by to také mohlo způsobovat a změření je triviální záležitost.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Ač slabá , přešto doutnavkuje přesně . :lol:
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

I doutnavka se může časem vysvítit.
MiraSt

#6 Příspěvek od MiraSt »

Maximálně zčerná.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Nieje pravda. Mal som vadasku kde doutnavka (po slovensky je to tlejivka) nedoutnavkovala, a zčernalá nebola. Niekedy skrátka doutnavka umrie, či už s zčernaním predtým, alebo bez toho. Najprv iba horšie chytá výboj a poblikáva, neskôr už výboj nechytí vôbec.
Naposledy upravil(a) PotPalo dne 10 zář 2025, 18:28, celkem upraveno 2 x.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Většina doutnavek má elektrody pokryté emisní vrstvou kvůli snížení zápalnýho napětí, některé mají slabý radioaktívní zářič, který se časem "vyzáří". Pokud Ti nevadí autentičnost, použij dvě antiparalelně zapojený ledky.
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

V TV typu Aramis a Dukla byly doutnavky kvůli potlačení bodu po vypnutí. Po nějakém čase se vysvítily. Prodávaly se tehdy běžně jako náhradní díl.
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Artaban001 píše:Většina doutnavek má elektrody pokryté emisní vrstvou kvůli snížení zápalnýho napětí, některé mají slabý radioaktívní zářič, který se časem "vyzáří". Pokud Ti nevadí autentičnost, použij dvě antiparalelně zapojený ledky.
LEDky by šly. Ale musel by se upravit předřadný obvod. Doutnavka zapaluje na cca 100V a tak udělá v síťový sinusovce slušný strobo. LEDka nasadí už na 2-3V, podle barvy. A tudíž by svítila skoro pořád. Možná by stačil předřadit Diak..
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

LEDka by se buď musela napájet malým napětím řádově 5-8V v sérii se Zenerkou s Uz cca 5V a odporem omezujícím proud na bezpečnou hodnotu, nebo sice ze sítě, ale přes sériovou kombinaci několika Zenerek s napětím tak vysokým, aby LEDka svítila jen krátkej zlomek z každý periody.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Spíš 2 zenerky, LED uvnitř graetzu nebo 2 antiparalelně a napájení ze sekundáru.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Tak samozřejmě předpokládám, že pro LEDku by se musela střídavina nefiltrovaně a dvoucestně usměrnit, aby tam bylo 100Hz pulzování. Doutnavka šwiecilkuje v libovolný polaritě, tý střídavina stačí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Jehlové záblesky jsme tu už řešili, stačí na to signálkové trafíčko 20 V, 2VA.
Má jedinou drobnou kosmetickou vadu - při vypnutí střídaviny přestane tranzistor zavírat a zbylý náboj elektrolytu se vybije do LEDky celý, takže zasvítí o hodně víc. Ale to vždycky přežije.
MiraSt

#15 Příspěvek od MiraSt »

Myslel jsem to tak, že pokud doutnavka trvale svítí tak většinou zčerná, ale svítí furt. Vycházím z pozorování sporákových vypínačů kdy jsem pátral proč nesvítí a hle... Ona svítila, ale byla komplet černá. Svit byl vidět kolem přívodů.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“