Co dneska frčí mezi pájecími hroty?
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Co dneska frčí mezi pájecími hroty?
Našel jsem T245/T210/T115, co si o tom myslíte, nebo je něco jiného co vybublává jako nový "standart"? Jde mi pouze o hroty s integrovaným tělesem a termočlánkem, čistě kovové hroty typu ERS50 už konečně nechme odpočívat v propadlišti dějin. Mám to jen pro hobby použití, takže indukci apod nevyužiju.
V práci máme páječku na hroty T210. To je zase na menší až mrňavé věci.
Na T245 mám nejpoužívanější hrot kopyto s dutinkou (965). Skvěle se s tím pájí při osazování nebo zpětně osazované součástky, protože udrží větší množství pájky. Lopatka je zase skvělá na odpájení součástek, kde se musí zahřát oba vyvody (nebo více v řadě) a deska má velké plochy mědi.
Za mě je to naprosto super a neměnil bych ani za nic. A poměr cena/výkon je slušný.
. . . a proč, když mi funguje víc jak třicet let ?martinkopp píše:Jde mi pouze o hroty s integrovaným tělesem a termočlánkem, čistě kovové hroty typu ERS50 už konečně nechme odpočívat v propadlišti dějin.
v originále odchází jen tyristor, ten se vymění a jede se dál . . .
v Holicích jsem koupil náhladní "ručku", hroty a mám vystaráno na dalších 20 let . . .
- pocitujlasku
- martinkopp
Když jsem začínal, pájel jsem s něčím podobným jako na obrázku.ok1hga píše: . . . a proč, když mi funguje víc jak třicet let ?
v originále odchází jen tyristor, ten se vymění a jede se dál . . .
v Holicích jsem koupil náhladní "ručku", hroty a mám vystaráno na dalších 20 let . . .

A věřím že bude fungovat i dnes, to ale neznamená, že bych s tím chtěl pracovat.
https://www.youtube.com/watch?v=GCh0kALKB6M
Indukce je bezpochyby skvělá, ale pro domácí bastlení mi příjde už dost drahá
miniware ts101 je tak na práci v terénu spolu s powerbankou, na seriozní pájeníčko ale tohle určitě ne.
S těmahle pájkama se pájelo ve většině fabrik Tesla až do jejich zániku. Mám tu samou 75 a 120W a do nich jsem přes měděný pouzdro nabastlil hroty Ersa, který jsou materiálově nezničitelný. Na pájení krabiček z pocín plechu, vývodů na baterky, či pájení článků za sebou pomocí T hrotu jsem zatím nic lepšího neobjevil. Ale na drobotinu to fakt není.martinkopp píše: Když jsem začínal, pájel jsem s něčím podobným jako na obrázku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Já jsem strašně dlouho používal trafopájku a dokázal s ní skoro neuvěřitelné věci. Ale pak jsem zkusil ty výměnné hroty (JBC)a už jsem nechtěl nic jiného
- martinkopp
Ale aj tak väčšinou používam čínsku mikropájku - rady T900 (hrotov je na to mrte a za zlomkovú cenu - síce nie je tak sofistikovaná ako Ersa, ale do ruky mi lepšie sedí.. Prevádzkujem ju pri "citlivých" obvodoch cez oddelovacie trafo... lebo nemá "patričnú" izoláciu..Ale to je o inom... Na reguláciu aj tak šiaham, len keď "lepí" (pridám) alebo keď hrot fialovie a prepaluje cín (uberiem)... ale každý hrot má iný prestup tepla... Ani dva hroty rovnakého typu nebudú mať rovnaký výstupný teplotný parameter... nie ešte pri rôznych profiloch kedy musia -mali by udržať presnú teplotu spájkovania... To by muselo byť čidlo teploty na špičke hrotu... čo určite nie je... Také niečo by mohlo byť u renomovanej firmy, kde sa to aj zaplatí..
Mne tá 900vková rada vyhovuje - tie "čierne" - viackovové hroty sú u mňa TOPka, aj keď celomedené sú tepelne lepšie , ale meď rýchlo ubúda a hrot je zachvíľu nepoužiteľný .. A tie strieborno- vyzerajúce čo sú vo "výbave" stoja úplne za riťť... To tam môžeš aj klinec priviazať
- martinkopp
Nemyslím si, že něco vybublává jako novej standard. V práci použivám stanici JBC AM-2A s ručkou T245-A a pájecími kleštěmi AT420-A. Výhodou je především rychlá výměna hrotu.martinkopp píše: Našel jsem T245/T210/T115, co si o tom myslíte, nebo je něco jiného co vybublává jako nový "standart"?
Jinak se tam používají stanice PACE ADS-200, které mají přece jenom o něco horší přenos tepla, než JBC. ADS-200 mám od jara 2022 i doma.
Následující páječky jsem viděl nanejvýš někde na veletrhu:
Někteří lidi nedají dopustit na indukční páječky Thermatronics a Metcal, které mají většinou pevnou teplotu danou použitým vyměnitelným hrotem.
Jsou tu ještě podle mě divný japonský páječky Hakko. https://www.eevblog.com/forum/reviews/h ... msg4839023
A ještě Weller s aktivními hroty řady WX. Moc se mi ale nelíbí.
https://www.weller-tools.com/us/en/indu ... ns/wxup-ms
Jo a ERSA nemá žádné aktivní hroty, takže tu nedoporučuji vůbec.