SMD Schottky dioda

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

SMD Schottky dioda

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady miniaturní digi termostat ve kterým je v pulzáku proražená dioda na sekunáru před elyt filtrací. Pouzdro je SMA , možná SMB a je na ní napsáno 921.
SMD kód to asi nebude, na Codebooku i jinde jsem ho nenašel. Spíš to bude část popisu typu. Hledal jsem na TME něco v SMA s podobným popisem a nic.
Co to sakra může být?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
judeware

#2 Příspěvek od judeware »

Nedávno jsem řešil modul do kuch. odsavače Whirlpool, byla tam taky v pánu dioda na malé straně. 8-) V onom případě SS210.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Dal bych tam nějakou, co se vejde a odchod. Práce na 10 minut :roll: Ve snu by mě nenapadlo tu na to zakládat téma :lol:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

workhard: tak normální elektronik by se primárně snažil zjistit alespoň napěťové a proudové poměry v obvodu.

Ale dnes to už zřejmě nefrčí.

Jirko: šuplera a rozměry pouzder řeší i to, co to tedy přesně je za futrál.

Ach jo.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
HF_Tech

#5 Příspěvek od HF_Tech »

Se stačí většinou kouknout do datasheetu spínacího brouka a dát tam to samé, co je v doporučeném zapojení.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Nojo, máte mě za blbce, děkuji. Problém ale je, že těch termostatů tu mám 22 ks ze série několika set až tisíc kusů a ve všech je odešlá ta samá dioda, nic jinýho. A vím, že jich bylo stovky v rámci záručních reklamací.
Na výstupu pulzáku je 6V, odběr při převracení polarizovanýho relé asi 90 mA, v klidu jen 3mA. Protože to je termostat pro elektropodlahový topení s zálohou chodu na asi 3 dní se supercapem, při HDO se napájení 230V vypíná. Vše jde na supercap, pouze nepřepíná relé. No a při zapnutí napájení ta dioda zcela náhodně, třeba až po několika letech provozu odejde.
Tak jsem chtěl vědět, co v tom je za originál diodu. SMA shottky bývají většinou 40V a proudově nad 0,5A a tak by mě zajímal důvod, proč ten konkrétní typ odchází. Ten termostat se vyrábí ve stejným zapojení se stejnejma součástkama už asi 8 let a tohle byl problém jen jedné série z určitého roku.
JirkaZ: Kdyby ses kouknul na rozdíl SMA a SMB, tak bys zjistil, že se tolerančně překrývají, takže stejně šuplérou nepoznáš. To označení jsem nenašel ani v SMB.
HF_Tech: Je v tom pulzáckej SMD sedminoh, rovněž nelze z označení nic vybádat. Reverzem přes ruskej srovnávač mi vždy některá noha nesedí.
Kdyby to bylo tak triviální, jako výměna diody v jednom kuse, tak se tu opravdu neptám. Jenže tohle trochu smrdí hlavně směrem k zákazníkům po záruce.
Ještě mě máte za blbce?
Jirka

HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Celeron: pošli mi do SZ typ toho termostatu a případně telefonní číslo.
Můžu ti domluvit konzultaci ve firmě která takové věci vyvíjí a vyrábí v sousední vesnici a už mají tenhle problém vyřešený.
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Tak jsem chtěl vědět, co v tom je za originál diodu. SMA shottky bývají většinou 40V a proudově nad 0,5A a tak by mě zajímal důvod, proč ten konkrétní typ odchází. Ten termostat se vyrábí ve stejným zapojení se stejnejma součástkama už asi 8 let a tohle byl problém jen jedné série z určitého roku.
Takže to může být problém vadné série diod anebo použití nevhodné náhražky.
Jsou lidi, kteří by si oměřili, co se tam děje, a pak si tam sami vybrali vhodnou náhradu :-)

P.S. Walter Schottky byl Němec, tak mi to tvoje “shottky” rve oči.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

tomasjedno píše: Jsou lidi, kteří by si oměřili, co se tam děje, a pak si tam sami vybrali vhodnou náhradu :-)
Jestli víš, jak nasimulovat vznik závady, která se projeví třeba půl roku po výrobě a nebo taky po čtyřech letech, tak sem s tím. Jsme na doufám odborným fóru a místo toho tady řešíme pravopis a jak se píšou jména. Já nevím, jak to nasimulovat, zkouším to vyřešit třeba osazením mnohem předimenzovanější diody a proto jsem požádal o pomoc s identifikací původní.
Jirka

workhard
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od workhard »

JirkaZ píše:workhard: tak normální elektronik by se primárně snažil zjistit alespoň napěťové a proudové poměry v obvodu.
Co chceš řešit za poměry v obvodu, kde je 5V a proud 00prd. Dám tam co mám a hotovo. Ovšem jestli je to nějaká velkovýroba, tak to je pak něco jiného, tam musíš nacpat to nejlevnější, co existuje.
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

Ten superkondenzátor sa nabíja zo sekundáru cez tú diódu? Je na priamo alebo cez odpor? Ono taký kondenzátor starne, a keď sa vybije, tak môže pri následnom nabíjaní cucať viac ako je zdravé. A to sa už dióde nemusí páčiť. Tiež sa v týchto kondenzátoroch niekedy vytvorí zvod, to sa potom nabíjajú permanentne.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
tomasjedno

#12 Příspěvek od tomasjedno »

Celeron píše:Jestli víš, jak nasimulovat vznik závady, která se projeví třeba půl roku po výrobě a nebo taky po čtyřech letech, tak sem s tím.
To nevím, ale ze tvého popisu (problém se týká jedné série) mi vyplývá, že se jedná buďto o vadnou sérii diod nebo o nesprávné diody (záměna, třeba omylem).
BTW, jak ty diody odcházejí? Unikl dým? Proražené? Přerušené? Všechny stejně, nebo ne?
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

workharde, tvůj přístup nebudu raději komentovat (pokud ho myslíš vážně).

Jirko, proč "máte mě za blbce", co to je za ublíženeckou pozici?

Osobně bych to celé intenzivně prozkoumal, tím spíš vzhledem k okolnostem, které uvádíš. Ten průzkum pochopitelně nejlépe osciloskopem s nejrůznějšími zátěžemi na výstupu a napájením na vstupu.

Osobně to tipuju takto:

1) PRCácký šmejd, ať už celé (skutečně se to vyrábí v tuzemsku?) nebo jednotlivé součástky;

2) vada výrobní série těch diod;

3) chybný návrh, typicky třeba neošetřené napěťové peaky vznikající vlivem rozptylové indukčnosti trafa, chybějícího snubberu (nejen u spínače na primáru, ale i u diody), atd. apod.

Prostě bych začal poctivou analýzou a na jejím základě bych se rozhodl, co dál. Možností je řada, ale bez měření není vědění (ti, co to nechápou, nejsou technici, alebrž nevím co).

Jo a kdybys uvedl typ spínače/řídícího obvodu na primáru a jeho zapojení, tak by se třeba dalo i usoudit, zda limituje proud - to kvůli vyloučení přetížení diody při zapnutí.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Do skumania by som zaradil aj kus z dobrej serie. Ci je tam ina dioda alebo nejaka ina zmena.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od workhard »

JirkaZ píše:workharde, tvůj přístup nebudu raději komentovat (pokud ho myslíš vážně).
Tož bádejte hoši, stejně dospějete k tomu, že je to šmejd a s diodou ze zdroje vyhozeného settopboxu už to dávno mohlo vesele fungovat. Zrovna tak chcípou světýlka s pohybovým čidlem, která si lidé s oblibou montují do chodeb a tak podobně, tam to navíc odvalí i primár. Ale kdo si hraje, nezlobí :lol:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“