Výpadky DVB-T2

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Výpadky DVB-T2

#1 Příspěvek od mi-ro »

Od dnešního rána (sobota 20.9, lokalita Nový Bydžov) mám sporadické výpadky přijmu na různých kanálech a i MUXech. Inverze? Nebo mám nějaký problém v systému?
..to bude jen ňákej odpůrek
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

klidně to může být inverze . . .
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Právě nyní, (12h) nejde skoro nic. A už mi volali další "pacienti", stejný problém. Takže inverze!!!
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Myslíš z roku 21 ? :lol:
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Velmi podobné.
Přiměli jste mě zapnout televizi Samsung (šestková série) a zkontrolovat, co leze z STA (laděné vložky Alcad, vše na jednu anténu Alcad BU117 ve výšce 27 metrů nad terénem, vysílače Černá hora, 35 km, přímá viditelnost):

MUX21 kanál 26 chybovost kolísající do desítky (Q je 98 % - 100 %)
MUX22 kanál 28 nějak nechápu - Prima, Prima+1: chybovost pulsuje i dost přes tisícovku (Q pod 46 %), ale ještě rušivě nedrhne a nekoktá; přitom v témže multiplexu například CS Mystery vykazuje chybovost do 24, (Q mezi 94 % a 100 %)
MUX23 kanál 31 chybovost kolísající od nuly do 20 (Q mezi 95 % a 100 %)
MUX24 kanál 45 chybovost do desítky (Q chvílemi klesne na 98 %, jinak 100 %)
Ovšem na stejné zásuvce STA se mi settopbox Strong na MUX21 chytá jen chvílemi, kvalita jen krátkodobě vyleze na 40 %, ostatní multiplexy ale zvládá s přibližně stejnými čísly o kvalitě, jako výše uvedená televize.
Takže mimořádné dálkové příjmy a/nebo preecho. Některý tuner si s tím poradí líp, jiný hůř.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Na TV se nedívám , ale jaký je obsah programů na jednotlivých MUXech , nebo záleží od vysilače ? Je nějaká aktuální tabulka ?
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

golemson

#8 Příspěvek od golemson »

Též je možné, že některý z mobilních operátorů konečně spustil "pravé" 5G. To samé bylo letos na jaře u nás, dokud jsme nevyměnili 4G filtr za 5G, stálo to za prd.
A druhá věc je, že může probíhat údržba, viz: https://www.digistranky.cz/problemy-s-p ... y-vysilacu
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Údržbové přestávky o víkendu se snad nekonají.
A "pravá 5G síť" by spíš zbourala MUX24 na kanálu 45, je kmitočtově nejblíž a vysílače MUX24 jedou s menšími výkony, než u ostatních multiplexů.
Přitom problém byl na frekvenčně vzdálenějším kanálu 28 (530 MHz), který vstupuje rovnou z antény na vstupní selektivitu vložky STA. Teď jsem se znovu podíval, a problém není. Všechny multiplexy jedou v plné kvalitě.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Takže ještě vztahy k přechodové síti a síti . Co kde vlastně platí ? Díky
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Přechodové sítě měly čísla začínající jedničkou. Teď jedou už finální sítě číslované od 21.
Ale třeba za čas i z nich budou zase sítě přechodové, až zase bude potřeba prodat nové přijímače, případně bude zase někdo pošilhávat po dalším frekvenčním přídělu.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jjilek »

8 km vzdušnou čaru od Pradědu večer vypadávaly ČT 1 i 24. :(
rayx

#13 Příspěvek od rayx »

Hill píše: MUX22 kanál 28 nějak nechápu - Prima, Prima+1: chybovost pulsuje i dost přes tisícovku (Q pod 46 %), ale ještě rušivě nedrhne a nekoktá; přitom v témže multiplexu například CS Mystery vykazuje chybovost do 24, (Q mezi 94 % a 100 %)
MUX24 kanál 45 chybovost do desítky (Q chvílemi klesne na 98 %, jinak 100 %)
drobný renonc, CS Mystery je MUX24 8-) STA snad jinam nepřevádí.

DB
https://www.multiplex24.cz/jak-naladit

ČRA
https://www.digistranky.cz/naladte-si/p ... va-nabidka

Nevím, jestli nepoznali něco CBčkáři, ale FM se mi zdálo o víkendu výrazně rušené, že by sluníčko a ty doprovodné tropy???
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

V sobotu do takových dvou odpoledne se tu na VKV daly například vysílače ČRo chvílemi poslouchat jen v mono, i když kapesní SDR přijímač si s tím stereo docela poradil. V DAB+ hrály všechny normálně dostupné multiplexy, navíc se objevily i německé stanice, jako PSR, Radio Laussitz, Antenne Sachsen a další.
Televizi jsem zapínal znovu až v podvečer, to už všechno zase šlo normálně.
Pardon za ten CS Mystery, to byla moje chyba: mám ho hned po Prima Zoom a byl jsem rychlejší v přepínání, než ta čísla televize vyvěsila. Teď jsem to zkoušel a nějaké to zpoždění tam je. Takže řeč měla být o rozdílu mezi Primou a Primou Zoom.

A taky pořád čekám, jestli se někde v diskusi zase objeví postesknutí, že z antény to kostkuje, ale přes červené tlačítko ne. Asi to tehdy pokládali za vtip všichni, nikdo na to (od roku tuším 2021) neodpověděl.
rayx

#15 Příspěvek od rayx »

Terestrika+sat vs. online jsou přeci dvě různý cesty, takže přes červený, modrý a jiný apky to nebude kostičkovat, když budou stíhat servery i infrastruktura :wink:
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“