Jiskra 360T
Moderátor: Moderátoři
Jiskra 360T
Přece podobné osazení měly i naše první tovární tranzistoráky T58 a pozdější T58-Mír
Taky to byl můj první tranzistor (ten 102NU70), který jsem koupil za 26,-Kčs (a to byl v té době majlant), v r. 1959. A jak jsem ho pak obrečel, když jsem ho později ztratil z kapsičky košile. A to jsem si pro něj tehdy jel (jako třináctiletý) do vedlejších Val. Klobouk (vzdálených 6 km) na bicyklu
Ale fakt je, že 156NU70, 102NU70 a 103NU70 chodily docela vysoko až do KV pásem - a pro 66-73MHz VKV byly lepší OC170. Do CCIR pásma se muselo sáhnout po západní produkci, to naše trandy skoro nedávaly, ani když se přešlo z bambusária na šutr - než TESLA zvládla technologii MOS-tetrod KF907 a 910, s typama KF124-125/524-525 nebyl příjem nad 100MHz žádná veselka. A KF167 resp. KF173 byly určený pro úplně jinej druh příjmu.
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ta má 360T zapojením odpovídá, ale stavěl si ji někdo po svém. Je to postavené na desce pertinaxu použité svérázně jako plošný spoj - součástky jsou dírami prostrčeny skr a nožičky na druhé straně spájeny. Někde jsou osazeny nýty jako pájecí body, rozložení je ale jiné než v návodu. Chodí po doladění upadlé feritky dobře, večer v Praze jedou Maďaři i spousta dalších stanic. Tranzistory jsou osazeny 156NU70 našroubované v "soklech" vyrobených z čokolády. V NF části jsou tranzistory normálně pájené a prostrčené pouzdrem skrz pertinax jako v Míru.
- jirka5
Až docela nedávno jsem si přečetl povídání o tom, jak to s výrobou tranzistorů vypadalo a pochopil jsem, proč mi spousta zapojení "přesně podle návodu" nechodila (zvláště když jsem je neměl čím měřit). Celá produkce se totiž třídila podle požadavků výrobců a do maloobchodní sítě šel vlastně jen výmět. Zkoušel jsem samozřejmě i dvojčinné konce s BT38/39 a VT38/39 a ty mi chodily poměrně slušně i s OC72. Později jsem objevil i bulharské SFT125 a další germania z vyřazených počítačových desek - no ty byly úplně super!
lesana 1987: 103NU70 na krátkých vlnách - no tomu jsem se jen srdečně zasmál.