TV Junost 402
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
TV Junost 402
Přes svátky jsem se pustil do oprav TV Junost. Mám tady Jeden kousek kde pokud je silný signál (z výstupu zesilovače společné TV antény)tak jede perfektně, pokud je signál slabší ( signál z videa rozbočený rozbočovači na 2 TV viz foto) tak je obraz zazrněný. Není to kanálovým voličem, ten jsem již vyzkoušel včetně předvoleb přehodit za jiný. Kde hledat závadu?
další vadou je že oba (nebo spíše se dá říci že i další) kusy mají takový nešvar kdy se zobrazují tmavší a světlejší svislé pruhy od levého okraje. Jak je ostanit?
Ty pruhy zleva jsou zákmity v obvodu horizontálu. U těhle hraček se je nikdy moc nesnažili potlačit. Zjisti, zda se nedostávají na obrazovku přes zatemňování. Další jejich příčinou může být vyschlý elyt v napájení horizontálu.
- radioelectrum
- radioelectrum
- Přílohy
-
juistvyrez.gif- (145.68 KiB) Staženo 74 x
Na měřicím bodu KT17 bys měl ve správné poloze trimru, podle toho, jestli na anténní konektor signál přivedeš, nebo nepřivedeš, naměřit změnu napětí v rozsahu 0,5 až 7,5 V, jak je psáno ve schématu.
A, i kdyby ten rozsah byl mírně užší, například 1,5 až 6 V, pořád ta televize se signálem musí ukazovat slušný obraz.
Trochu nectností těchto malých televizí je střídavá vazba videosignálu na obrazovku, takže průměrný proud obrazovky se s obsahem obrazu příliš (často vůbec) nemění, nezávislá na obsahu scény je jen středně šedá, zato při převážně tmavé scéně celý obraz zesvětlá.
Výhodou je, že zdroj televize nemusí být připravený na kdovíjak kolísavý odběr, i když obraz s udržovanou úrovní černé je vždycky hezčí.
- radioelectrum
- radioelectrum
Takže měřit videozesilovač, zda napětí odpovídají schématu, případně pokud je možnost se podívat osciloskopem na jeho výstup třeba při signálu mříže a zvyšování kontrastu.
Ano, na ten rozkmit a tvar výstupního signálu na kolektoru koncového tranzistoru se taky podívej. Když ztrácí obrazovka citlivost, potřebuje větší rozkmit na katodě a zapojení to nemusí zvládat.