Ohřev bazénu - snížení příkonu topného tělesa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Petr603

Ohřev bazénu - snížení příkonu topného tělesa

#1 Příspěvek od Petr603 »

Potřeboval bych snížit příkon topného tělesa 3kW na cca. polovinu. Tak že triakový regulátor. Ale co to udělá za rušení při tomto výkonu, jde to vůbec takto použít? Ohřev je tento: https://ohrev-vody-bazeny.heureka.cz/in ... ecifikace/

Jde o to že máme FVE, ta dá trvale do jedné fáze cca. 2,7kW, přetížení zvládne asi 50%, ale tak do minuty, pak si to začne přicucávat zvenku, na té jedné fázi, i když je celkově nadvýroba. Taky občas jede boiler (3f, každá fáze 1,1kW) a k tomu je nějaká spotřeba domu..

Tak to potřebuju vyřešit snížením příkonu, aby to šlo z FVE a ne sítě zvenku, pak by to nemělo smysl. Neřešil někdo něco podobného? Díky..
mikollar

#2 Příspěvek od mikollar »

Ja mam pouzity triac modul, ktory uz ma v sebe riadenie amoznosti nastavenia (fazove, vynechavnie period....) vstup 0- 10V. Mam ho nastaveny na fazove riadenie a nepozorujem ziaden problem.
Vynechavanie period v roznych variaciach stale sposobovalo mihotanie svetiel na danej faze.

Mam to na 3kW aj na 2kW spirale
Petr603

#3 Příspěvek od Petr603 »

Díky za info, samozřejmě mám na mysli fázové řízení. Z vynechávání period by se střídač asi posr....
Někde asi tady jsem četl, že ořezávání sinusovky při větších výkonech právě způsobuje rušení. Ale už nevím jaká byla myšlena zátěž, tady ta odporová bude asi nejmenší zlo.. Zkusím to tedy, ještě jednou díky.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bys něco jako je Wattrouter od Solars controls. Princip je takovej, že na vstupu do baráku jsou na všech fázích měrový trafa a Wattrouter zajišťuje že do topnýho tělesa jde triakem udělaná "sekaná" právě taková, aby trafa neměřila žádnej proud do odběrnýho místa ani z něj. Ale originál od Solars je dost drahej ale zase umí strašně moc dalších věcí.
Zkus se na netu kouknout na MyPower.cz a nebo hledej přímo projekty OpenEnergyMonitor (Mk2 PV Router) nebo LearnElectricity (Diverter projects).
Je to Arduino s měrovým trafem, převodníkem 230 na 5V a triakem nebo SSR.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hape
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hape »

Třeba bys mohl použít něco takového: TR37 - vytěžovač fotovoltaické elektrárny 230 V, 3600 W
Ale FVE nevlastním a tudíž s tím nemám žádnou zkušenost, tak jestli je to blbý nápad, tak se omlouvám.
Navíc nepíšeš, kolik do toho jsi ochotný investovat a ten vytěžovač není zrovna levný.
mikollar

#6 Příspěvek od mikollar »

Ak uz mas nejake meranie spotreby domu ktore vies integrovat, tak to mozes spravit ako mam ja.
Tym padom ti staci len nejaky SSR (triak) a ESP.

Merak spotreby na dome, menic ... je vsetko integrovane do HomeAssiatant a z neho si ESPHome (esp32) cita udaje a riadi si vytazovanie.
Nemusia byt tie veci prepojene priamo, staci ak tam je wifi.
samec

#7 Příspěvek od samec »

Kúp ešte jeden rovnaký ohrievač bazénu a zapoj ich do série. :coolglema:
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

samec píše:Kúp ešte jeden rovnaký ohrievač bazénu a zapoj ich do série. :coolglema:

Ale on chce poloviční výkon a ne čtvrtinový 8O
Petr603

#9 Příspěvek od Petr603 »

Právě že do toho chci dát co nejmíň.. Já do toho bazénu snad 3 roky nevlezl :D. Jinak bych to neřešil a koupil tepelko přímo pro ohřev bazénu. Tam je to zas jinde, ty mají příkony 500-1000W, ale zas cenovka 10k+ , spíš i víc.

Střídač mám Solax, k němu wattrouter NORD Power Genius 3000 https://www.gbc-solino.cz/nord-power-genius-3000

Ten řídí spínání fází boileru dle nabytí baterie, taky mám přes něj doděláno ovládání chlazení střídače. Umí toho hodně, šel by přeflashovat i na "vytěžovač", ale to bych přišel o všechny ostatní funkce..

Tak že zatím to budu zapínat holt ručně, s omezeným výkonem ať to nebere ze sítě zvenku.. Časem to třeba nějak poladím..
Kremik

#10 Příspěvek od Kremik »

ZVUK2000 píše:
samec píše:Kúp ešte jeden rovnaký ohrievač bazénu a zapoj ich do série. :coolglema:

Ale on chce poloviční výkon a ne čtvrtinový 8O
A 1/4 + 1/4 = kolik? :)

Nebo to zapoj přes diodu. Jestli nebude řvát střídač.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Petr603 píše:
Střídač mám Solax, k němu wattrouter NORD Power Genius 3000 https://www.gbc-solino.cz/nord-power-genius-3000
Ten řídí spínání fází boileru dle nabytí baterie,.
No a proč ho nepoužiješ? Já to mám taky prioritně směřovaný do bojléru a když je bojlér nabitej, přepne mě termostat bojléru trojfázový relé na spirálu elektrokotle pokud je venku míň než 20℃. Můžeš to udělat podobně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vicious

#12 Příspěvek od vicious »

Bolo by náročné vymeniť špirálu za iný typ s nižším príkonom?
danhard

#13 Příspěvek od danhard »

Má problém, že má 3kW na jedné fázi a to ten měnič nevyrovná.
Potřeboval by těleso 3x1kW a výkon by reguloval zapínáním fází.
Nešlo by tam jiné těleso ?
https://allegro.cz/produkt/topne-teleso ... 8596182416

Jinak jako obvykle, uvádíš nedostatek informací.
Je zajímavé celá sestava, tj. výkon panelů, výkon měniče, kapacita baterie a struktura zátětěže.

Wattrouter MX dělá regulaci vynecháváním period a u nás v domě to provozuju jako 6x2kW do bojlerů 2x500l , který normálně hřeje plyn na 40°C a přebytky z FVE jdou do patron na maximum 75°C a na výstupu je směšovač na 50°C.
Wattrouter mám zapojenej jinak než doporučuje výrobce, oni to moc neumí :D
Je to naprogramovaný na pevnou dobu 10:30 až 17:30, protože wattrouter není připojenej na web.
V době mimo můžu přetoky prodávat.
Měnič je 20kW, panely 18kWp, baterie 25kWh. Průměrná spotřeba domu je cca 60kWh elektřiny a 60kWh teplé vody. Roční 20MWh elektřina a 100MWh plyn. Za rok FVE vyrobí 10MWh na elektřině, 4MWh do vody a 1MWh prodej. Panely vyrobí 17MWh a vlastní spotřeba (ztráty) měniče je 2MWh.
Měl jsem to vymyšlený ještě líp, že by wattrouter zapínal přímo měnič, kterej vidím na cloudu, ale to budu muset ještě rozchodit.
jardafiala

#14 Příspěvek od jardafiala »

1/4 + 1/4 = 1/8 .....
masar

#15 Příspěvek od masar »

Aha...
Tak tebe bych pro máslo asi neposlal.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“