Zničená základovka? ASUS B85M-G
Moderátor: Moderátoři
Zničená základovka? ASUS B85M-G
Jak jsem tu pár dní zpátky psal, našel jsem ve šrotu GeForce GTX 1050 Ti. Dnes jsem ji chtěl ještě prověřit v zátěži, tak jsem ji strčil do svého hlavního počítače doma. A když už jsem byl v tom, vzal jsem další kartu v šuplíku, pak další... znáte to. V jednu chvíli se mi podařilo kartu zastrčit trochu "brzo" a cítil jsem, jak narazila plechem do desky. Nevěnoval jsem tomu pozornost, takové věci se občas stanou, žejo... No jenže počítač po zapnutí zdroje ani nepípnul. Naprosté ticho. Zkontroloval jsem kabely, nic. Vyměnil GPU zpátky za původní, nic. Vyměnil jsem zdroj, nic. Cihla.
Zkoumal jsem blíž, co se mohlo stát, a objevil jsem pár vrypů, jak ta karta narazila do plošáku mezi bednou a PCIe. Vypadá to, že jsem trefil nějakou linku. Je to ono? Zničil jsem si základovku?
Otázkou zůstane stav uvnitř PCIE pokud byla nasazena zkřiva a co se stalo na té lince po připojení na GND potenciál..
Nakonec to možná bude impuls, abych si hledal novější desku. Stejně už jsem s tím i7-4790 byl hluboko v historii...
Se omlouvám za ty výlevy tady, jsem z té situace poměrně v šoku. V hardwaru ze smeťáků se hrabu už roky, navyměňoval jsem se toho hromady, ale tohle se mi stalo poprvé.
EDIT: Každopádně velmi pozitivní zkušenost s Win 10: akutní potřebu náhradního stroje jsem vyřešil tak, že jsem vzal z mrtvoly systémový SSD a píchnul ho do kancelářského Fujitsu Esprimo, co jsem měl z práce vyřazený. Stejná generace desky, jen úplně osekaná kancelářská verze. A světe div se, při startu chvíli chroustal, ale nakonec se rozjel a tváří se zcela funkčně, žádné problémy s licencí. Dokonce i Office se automaticky ověřily po netu. To by se mi na Sedmičkách nestalo, a to jsem na ně dosud nedal dopustit. Velká úleva.