Žiaľ, ešte som na nete nič nenašiel....
Protiskratová ochrana...
Moderátor: Moderátoři
Protiskratová ochrana...
Žiaľ, ešte som na nete nič nenašiel....
- Přílohy
-
zdroj.JPG- (32.95 KiB) Staženo 227 x
Je nutná úprava - MÍSTO TRANZISTORU BC 212 (PNP) !!!MUSÍ BÝT NPN!!! - třeba typ BC639 (NPN 100V/1A/0,8W) - zapojení BEC zůstanou stejné.
LX - klasický výkonnější odpor, hodnotu odporu dle max. proudu snadno spočítáš (Uspín. B-E = max. napětí na daném odporu 0,65-0,7 V).
Zdar a sílu
forbidden píše:Na spocitani hodnoty odporu pro 3A staci ohmuv zakon. Pri pozadovanym max proudu proste musi byt na tom LX ubytek napeti dostatecny k otevreni tranzistoru (0,6-0,7 V). V tvym pripade asi 0,22 R.
Komfortnejsi pojistku najdes treba na mych strankach, ale pro tvy ucely je asi zbytecne slozita.
A nevieš náhodou či naozaj má byť ten druhý tranzistor NPN??? Na ten LX stačí použiť odporový drôt? A keď to chcem iba na 3Ampére tak miesto toho TIP3055 by nestačil tento?: BD 441 - tranzistor NPN 4A/ 80V
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
ten tranzistor MUSÍ BÝT NPN, je špatně zakreslen, jinak pojistka nepracuje. Na pozici TIP 3055 můžeš použít jiný NPN tranzistor, podle propustného proudu Ic.
Odporový drát samozřejmě můžeš použít
- musí mít tedy odpor, jenž pro 3A požaduješ - (ten Ohmův zákon je: U=IxR, nebo-li R=U/I, tudíž opravdu vychází odpor LX 0,22ohm pro spínací napětí tranzistoru Ube=0,66V)
- stačí ho místo na ferit navinout na výkonnější klasický válcový odpor a je jedno jakého odporu, konce závitů zapájet paralelně k němu.
Kondenzátory na výstupu jsou jen jako "filtrovací, či odrušovací",spíše ve smyslu proti zákmitům - jako u stabilizátorů 78xx,79xx - vstup-zem, výstup-zem.
Počítej tedy s tím, že tato pojistka nastavená na ty 3A, ti bude při odběru 3A a více, stahovat výstupní napětí na zátěži čím dál víc a tím udržovat max. proud na výstupu 3A. To jen pro info (odzkoušeno).
- stačí ho místo na ferit navinout na výkonnější klasický válcový odpor a je jedno jakého odporu, konce závitů zapájet paralelně k němu.
Ale veď potom to bude mať iný odpor, nie? Nemôže tam ísť iba čistý odp. drôt?
Trocha som premýšľal a rozhodol som sa to urobiť na 1,5A, lebo asi mi to bude stačiť pre moje potreby.... odpor mi vyšiel 0,4 Ohm.
Ďakujem: Gepard & Forbidden
octavio píše:- stačí ho místo na ferit navinout na výkonnější klasický válcový odpor a je jedno jakého odporu, konce závitů zapájet paralelně k němu.
Trocha som premýšľal a rozhodol som sa to urobiť na 1,5A, lebo asi mi to bude stačiť pre moje potreby.... odpor mi vyšiel 0,4 Ohm.
Ďakujem: Gepard & Forbidden
stačí ho místo na ferit navinout na výkonnější klasický válcový odpor a je jedno jakého odporu, konce závitů zapájet paralelně k němu.
To s tím odporem je jasný a omlouvám se......NENÍ JEDNO JAKÉHO ODPORU ... mínil jsem tím např. 1 kohm a víc... to už výrazně výsledný odpor neovlivní (odporový drát se takto namotává na jiné válcové odpory, aby se eliminovala závitama vzniklá indukčnost). Jinak i samotnej odporovej drát tam mužeš zapojit.
gepard píše:octavio píše:- stačí ho místo na ferit navinout na výkonnější klasický válcový odpor a je jedno jakého odporu, konce závitů zapájet paralelně k němu.
Ďakujem: Gepard & Forbiddenstačí ho místo na ferit navinout na výkonnější klasický válcový odpor a je jedno jakého odporu, konce závitů zapájet paralelně k němu.
To s tím odporem je jasný a omlouvám se......NENÍ JEDNO JAKÉHO ODPORU ... mínil jsem tím např. 1 kohm a víc... to už výrazně výsledný odpor neovlivní (odporový drát se takto namotává na jiné válcové odpory, aby se eliminovala závitama vzniklá indukčnost). Jinak i samotnej odporovej drát tam mužeš zapojit.
A na tom odp. drôte bude úbytok 0,6-0,7V?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]