dioda - její funkce v obvodu
Moderátor: Moderátoři
-
Dioda7
dioda - její funkce v obvodu
Jak velký napětí se na tom dipólu indukuje?
Podle mě to je blbost, i kdyby se na dipólu indukovalo vyšší napětí, tak
1) Ti zbyde i druhá půlvlna o velikosti max. 0,5-0,7V
2) nic moc se na tom nenaindukuje, protože to sejme sériová kombinace R-C-R paralelně připojená k paralelní kombinaci dipól-dioda,
takže suma sumárum škoda součástek.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
BTW: Dá se ještě někde sehnat galenitovej krystal?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
-
Dioda7
Jasně, že by to šlo i bez té diody a ostatních součástek, ale má se tím dosáhnout větší použitelné kmitočtové šířky. Dipól je hodně kmitočtově závislý.
Kristalka má přece diodu zapojedou v sérii, ne?
Tohle zapojení vystačí s podstatně slabším signálem. Dioda není "opřená" o žádný kondík, takže nemusí žádné stejnosměrné napětí přetlačovat.
Přes odpory se kondík nabíjí přímo z dipólu (nebo rámové antény, to je jedno), ty odpory současně zabraňují okamžitému zpětnému vybití kondíku přes ten dipól.
Galenit... kdysi celkem nedávno jsem hotový krystal v držáku i s tím "hmatadlem" viděl v nějakém katalogu. Šlo o repliku, ale velmi zdařilou.
MetalGod píše:Díky za poučení, to mě nenapadlo, ale Dioda7 tam taky moh upřesnit, jakou diodu tam chce vrazit.
BTW: Dá se ještě někde sehnat galenitovej krystal?
Dá sa vyrobiť:
http://web.quick.cz/jarda.kucera/tarnzist_prijim.html
-
Dioda7
Samozřejmě by pro tak velké signály stačila normální křemíková dioda s vyšším úbytkem napětí v propustném směru.
Vždyť už jsem ti to psal: proto se zapojuje dioda s malým úbytkem a ještě jako paralelní detektor, aby to odchytilo i ty nejslabší signály, na které sériový detektor nemá (leda s předzesilovačem a/nebo s vnějším předpětím přivedeným na diodu).
-
Dioda7
-
Dioda7
- Přílohy
-
signal.GIF- (10.87 KiB) Staženo 86 x