Topné těleso-spirála.
Moderátor: Moderátoři
Topné těleso-spirála.
A kutilmile - nelituju tě
Tyglík se udělá ze šamotového tělíska od teplometu. Má menší obsah, asi 1 dcl. Na menší tavbu to stačí. Spirála se omotá zvenčí, jsou tam dokonce na tělísku na to drážky a omaže se šamotem.
Návod byl v časopise Urob si sám. Ovšem ten jeden plagiátor opsal ze starého Radioamatéra.
Ekkar, u nás fabriku, co lisovala plastový podrážky na botasky zrušili. Takže tady asi zdroj nebude.
Radix- potřebuji pícku na několik kilo toho olova, odlévám kule do perkusky a tam je velká zmetkovitost, alespoň u mě, než se to pořádně naučím. Takže to šamotové tělísko z teplometu je moc malé. Kdysi jako kluk jsem z toho měl pícku na hliník a fungovalo to. Těch spirál za 70 Kč bych potřeboval strašně moc a navíc keramické korálky, do kterých tu spirálu vsoukat. To už bych mohl rovnou koupit profi pícku za 2-3 tisíce.
Sendymu: zkoušel jsem ty topný tělesa z automatek dát do série, ovšem odešlo jedno z nich ještě, než se řádně roztopily. Jsou prostě konstruovaný na teploty do těch 100°C
Jinak jsem byl dnes v kovošrotu a kuchnul jsem jednu el. troubu, tam jsou tělesa dost dlouhý, tak s nima něco vymyslím. Pokud půjdou ohýbat, tak to bude snad dobrý.
A kutilmile - nelituju tě
Ak dokážete len pohľadom zistiť správnu teplotu, použite obyčajný regulátor s tyristorom. Pri nábehu plný výkon, potom stiahnuť na vyznačenú rysku.
Existujú aj infračervené keramické korýtka, ktorými sa dá obložiť kotlík, ale asi väčší.
Sendyx píše:BTW, jak řešíš ochranu povrchu taveniny před oxidací ? Jenom stáhneš strusku před odléváním, nebo nějakou chemií ?
U nás sa používala kolofonia. Ale práce prebiehali vonka pod prístreškom. Podľa chovania sa kalafuny sa odhadovala aj teplota olovo-cínu.