Zkusil jsem ho postavit a pripojit sérově s žárovkou asi 30W, když jsem to zapnul tak se akorát začalo jiskřit u tyristoru mezi anodou a katodou tak jsem jese prekontroloval zapojení ale vsechno mam spravne jediný co mám jinýho je tyristor místo KT505 mám KT708 a místo potenciometru 500k jsem dal pevný odpor 200k a potenciometr 20k protože tu jinej nemam tak nevim jestli je spatne to schema nebo ja?
Regulátor výkonu
Moderátor: Moderátoři
Regulátor výkonu
Zkusil jsem ho postavit a pripojit sérově s žárovkou asi 30W, když jsem to zapnul tak se akorát začalo jiskřit u tyristoru mezi anodou a katodou tak jsem jese prekontroloval zapojení ale vsechno mam spravne jediný co mám jinýho je tyristor místo KT505 mám KT708 a místo potenciometru 500k jsem dal pevný odpor 200k a potenciometr 20k protože tu jinej nemam tak nevim jestli je spatne to schema nebo ja?
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
HiGhLaNdEr píše:Jestli by to místo těch kondů nechtělo raději diak,.. ale každopádně chodit by to mnělo, potenciometr to chce 50k, odpor 3k3, odpor v gate nechat, na místo 4M7 to chce 10M a na místo 2M2 to chce M47. Pak to chce jednu důležitou věc, diodou 1N4007 přemostit potenciometr a odpor vedle něho tak aby anoda byla na + kondu. Tyto hodnoty jsou pro tyristor KT705. Dělal jsem tim regulaci nabiječky na autobaterie v primáru trafa.
S tou diodou je OK, ta je potrebná na vybýjanie C a tak je nové spúšťanie stále v rovnakom čase. Ten diac nie namiesto kondenzátorov, ale do báze tyristoru. Myslým, že si to aj tak myslel. No a v takto upravenom zapojení by trebalo zaexperimentovať. Zapojiť obvod bez potenciometra/odpojiť horný prívod(aj s tou diodou). Obvod by nemal viesť. Potom pripojiť potmeter s vytočenou polohou na max. odpor-hoci tam dať aj 3Mohm-ani teraz by to nemalo viesť. Postupne zmenšovať odpor až do bodu, kedy začne žiarovka preblikávať-to je jeden koncový stav a pokračovať do plného svitu-to je druhý koncový stav. Od toho menší odpor by nemal byť!! No a zopakujem iba svoj názor, že mne sa tá kapacita vidí veľká. Ja mám síce tento obvod postavený iba s jednou kapacitou a namiesto R je diac. A ešte dôležitá vec-aby sme nerušili elektronické obvody, treba do série so žiarovkou zapojiť odrušovaciu tlmivku.
Jinak nahradit potenciometr pevným rezistorem 200K a potenciometrem 20K znamená podstatné zmenšení možného regulačního rozsahu
- Přílohy
-
stmívač.jpg- (24.05 KiB) Staženo 165 x
http://michal.slansky.sweb.cz/data/sito ... u/text.pdf
gepard píše:Zdárec, zkus něco ověřeného, funkčního..... např.
http://michal.slansky.sweb.cz/data/sito ... u/text.pdf
No ten integráč do toho bude pekne mastný !!!
Ja používam MAA436 ale veľmi dobré je aj to zapojenie s diakom funguje na 100% len nezabudni ako jeden môj kolega , ako C1 a C2 dať elity
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
HiGhLaNdEr píše:mastný bude a to MAA taky, sháněl jsem ho před dvěma roky a chtěli za něj 500
Nebude ked vieš kde hľadať
Pozri sa do schémy TV rádu Tesla olympia,svetlana a podobné hlavne do zdroja
postavené a odskúšané....na jeho stránkach nie je ani jedna fotografia z postavených konštrukcií...poslal som mu mail, no ani sa nenamáhal s odpoveďou. Samotný T2117 nie je drahý, regulátor mám postavený - funguje na reguláciu napr. topných telies...
Stefan31