kombo KB100

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

kombo KB100

#1 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Dostalo se mi to do ruky, je to kombo s pružinovým efektem. Mam problém s koncovým stupňěm. Když se zapne normálně běží do té doby než ho vyvybudim trochu silnějším signálem. Pak se koncový stupeň zblázní a rozkmitá se na frekvenci asi 2Hz. Tranzistory se začnou hřát, a nakonec vypne tepelná pojistka. Ten zesilovač je taková nějaká jednoduchá věc, na vstupu OZ 1458 za tim dif. stupeň a pak dvě BDčka který budí koncové tranzistory, nějaký motorolácký v TO3 pouzdru.

Napájení +-50V a +-12V jsou v pořádku, ani nejsou zvlněná. 12V je stabilizováno zenerkami.

Dál nevim čeho se mam chytit, nemáte někdo nějaký nápad proč se to rozkmitá ?
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

skusil bych se mrknut na kondenzatory (ve zpetnych vyznbach) + popr. vymenit keramiky za svitky, mrkni se i na elity jestli nejsou nejake naducanejsi nez ostatni
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

KB100 je model od Peavey, McDrive a nejméně 2 dalších firem.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Tohle vypadá (podle popisu) na rozhoupání tepelné kompenzace klidového proudu - mrkni na spoj mezi bázemi těch BDéček, jsou tam nějaké diody a dost pravděpodobně i NĚCO namontované na chladič koncových trandů - to něco je buď termistor, nebo malý trand, sloužící jako snímací element pro tepelnou kompenzaci klidového proudu. Bývá u toho i kondík pro zpomalení reakce - toho bych tipoval za viníka, nebo špatný tepelný kontakt toho tepelného čidla s chladičem - ty 2Hz jsou moc pomalé na to, aby příčina byla čistě elektrická, na to tam nikde nejsou dost velké kapacity ani odpory.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Těma 2Hz jseš si jistý ? Nejsou tam náhodou krásné pilovité oscilace kolem stovek kHz ?
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

jjjooo
ty 2Hz jsem teda automaticky bral jako omyl autora
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

zatim jsem nezkoumal osciloskopem co z toho leze,.. jen lupe v repru asi frekvencí 2Hz.
Na kondy se kouknu,.. teplotní čidlo je nějaká dioda nalisovaná v chladiči.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

To lupání vypadá na pěknou pilu - kdyby to bylo to, co jsem napsal výše já, nebyl by ten zvuk ostrý, tepelný kmit klidového proudu je plynulý, jen bys viděl, jak se membrána vychyluje sem-tam, neslyšel bys nic. Navíc s touto závadou jsem se setkal jen jedinkrát za svou praxi. Myslel jsem totiž, žes to měřil nějakým měřákem nebo oscilem. Pokud je slyšet lupnutí nebo lupání, znamená to, že došlo k (relativně) prudké změně proudu reprákem, která způsobila rychlou výchylku membrány. To, cos doplnil naposledy, spíš opravdu odpovídá tomu, co napsal Sendyx - zesík Ti kmitá, samotné kmity budou mít frekvenci dost vysoko v oblasti ultrazvuku, ale s tím opakovacím kmitočtem okolo 2Hz se mění jejich amplituda = proud reprákem. Tuto prudkou změnu vnímáš jako lupání... Tohle by pak vypadalo na nutnost upravit kompenzační kondenzátor ve zpětné vazbě - je to ten pikofaradový, max nanofaradový u zpětnovazebních odporů, nemusí se o mnoho - zesík je na hranici stability a kmitání, zvýšení o pár desítek pikofaradů by ho mělo zastavit... Ale určitě si ho přitom zapoj na oscilo, na obrazovce hned uvidíš, co se děje.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Celý zesilovač je 1458čka posílená partou tranzistorů,.. docela hardcore,...

Tak jsem to dal na osciloskop, a nic,.... nekmitalo jenom lítalo s tou frekvencí 2Hz zhruba. No a pak jsem zjistil že lítá i napájení,... Mno skoumal jsem skoumal a pak mně napadlo, že to odpojim od repráku, a hle, už nic nekmitalo,.. takže odstřelenej reprák a mněl skoro skrat a je tam gumovej zdroj a nějaká ochrana takže to nic neodpálilo,.. Nakonec jsem zjistil, že je odstřelenej piezo vejškáč,... Takže jsem ho vyměnil a pohoda,..
I tak děkuji za nápady a nakopnutí, alespoň jsem zas trochu chytřejší.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Takže konečně z celého tvého popisu vím, že je to Peavey....
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“