RC oscilátor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
coat

RC oscilátor

#1 Příspěvek od coat »

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat jestli nemáte někdo schéma, příp. zkušenosti s nějakým RC oscilátorem harmonického průběhu. Potřeboval bych ho naladit na 40kHz. Zkoušel jsem s wienovým členem a operákem, jenomže ten někdy nechtěl sám naskočit.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Zkus poslední letošní číslo Konstrukční Elektroniky - Praktické Elektroniky, prostě modrého Amára, pan Vlček tam dal "v plen" třítrandový RC oscík s rozsahem 1,5Hz - cca 500kHz asi v 5 subrozsazích, jestli nemáš, pošli adresu, mrsknu sken...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Radix

#3 Příspěvek od Radix »

Mohu ti poslat schéma mnou mnohokrát odzkoušeného sinusového generátoru se dvěma tranzistory. Pracuje až do 100 kHz, ale hodí se jen na malé rozladění kmitočtu (asi +- 10%). Sinus se dá nastavit velmi čistý.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Už jsem to poslal, pokud se ozve aspoň 5 dalších zájemců, hodím to na up-load, jinak to budu posílat mailem individuálně, jen budu potřebovat adresu do SZ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jef111
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jef111 »

Ten oscilátor s wienovým členem musí chodit, hrál jsem si s tím dost dlouho na střední a běhalo to pěkně, dělal jsem s tím tenkrát zajímavé kousky. Když to nechce začít oscilovat tak je dobré použít OZ s větším šumem nebo mu trochu zvednout zesílení zpětnovazebními odpory.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
coat

#6 Příspěvek od coat »

No on chodil jenom když se ručně nahodil ale to není v praxi použitelný,už nejsme v době kdy se auto startovalo klikou. Zkusím zapojení s jiným operákem a ostatní co jste mi poslali, proměřím to a dám vědět.
coat

#7 Příspěvek od coat »

Zdravím!! Měl bych ještě dotaz k tomuto tématu.
Ten oscilátor 40kHz bude sloužit jako místní k směšovači.
Co myslíte kdybych použil přímou syntézu pomocí d/a převodníku a DP ke generování sinu, jak by se to líbilo tomu směšovači, myslím co by to dělalo se spektrem? Má to i výhodu že by sa dala jednoduše měnit frekvence, což bych v mém případě docela využil.
istrasil
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od istrasil »

jestli bude ta DP kvalitní, tak směšovač uvidí jenom stejný sinus jako ten, který bys do toho cpal z RC oscilátoru. V různých modulátorech se běžně tento princip - DDS používá.
coat

#9 Příspěvek od coat »

Nevíte někdo o nějaké paralelní 8-bitové EEPROM, která by se na to DDS dala použít? Stačí mi malá pamět a myslím že nároky na rychlost taky nebudou velký při generování 40kHz. Zatím jsem nic vhodnýho nenašel.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“