LCD 16x2 nefunkcni s PIC zapojenimi
Moderátor: Moderátoři
-
bluewave6565
LCD 16x2 nefunkcni s PIC zapojenimi
mozna to bude stupidni otazka ale mam tu 2 LCD moduly kazdy od jineho vyrobce a mam s obouma stejny problem u vsech pic zapojeni .....
1 radek u lcd je cely vyplneny ctverecky, coz predpokladam znamena ze je inicializovany jako 1 radkovy a bohuzel to je vse co to dela ......
Oba reaguji stejne ..... jak v 4bit i 8 bit rezimu ...
Zkousel jsem si to zapojit podle cz stranek doveda a pouze 1 se mi podarilo jeden z tech 2 LCD zprovoznit a to jenom na chvilku a zda se mi ze jsem mel napul "vypadly" trimr na regulaci V0 ..... kontrastu. Jakmile jsem to domackl tak uz se mi to nerozjelo ........
Jaky problem muze byt v tom trimru ?!?! je to 10K, jak je doporuceno v datasheetech k obou LCD ....
Nechapu proc to nechce chodit ......
A to jsem to zkousel v X zapojenich .... ze by byl fakt nejaky problem v tom trimru ? ....
Diky za nakopnuti
dave
-
bluewave6565
To fakt nechapu, pouzivam trimr 10k, coz doporucuji v datasheetu ....
dave
-
bluewave6565
-
tmz
Ak si myslis, ze to bude trimrom, tak ho nahrat len rezistorom 1k6 alebo cosi blizke voci GND. Pri tejto hodnote, by si mal po pripojeni napatia zbadat 1. riadok plny stvorcekov. Toto neni uspesna inicializacia! To je len pripojenie napatia
No a k obsluhe LCD uz len poznamky:
- Dodrzuj potrebne oneskorenia! Ak budes moc rychly, vykasle sa LCD na teba.
- V 4bit rezime, tie nezapojene 4 dat vstupy D0-D3 pripoj ku GND. Urcite sa niekto ozve, ze to netreba.
- Dalsia finta, casto zabudana je, ked prepinas do 4b rezimu (mozno aj 8b, ale ten nepouzivam) je potrebne niktorym LCD poslat prikaz na prepnutie aj 2-3 krat
Viac ma nenapada, ak je to s HD44... radicom pripadne nejaka napodobenina, tak to musi ist,
-
bluewave6565
taky mam ten pocit ze je problem s inicializaci .... a docela mne to sere, protoze tezko prepisu program , kdyz to je hotova vec a nemam k tomu zdrojaky .........
jde o PICNIC ...... pripojeni PIC k RTL8019 ......... je tam ovladani LCD displaye .....
to ,mne tedy fakt sere uz mam doma 2 takove displaye .... jeden mi poslal www.hw.cz a druhy mam od gme ............ kua .....
dave
-
bluewave6565
Je ale velmi zajimave, ze tyhle displaye chodi pri pripojeni na lpt port pres programy jako smartie aj v pohode .........
dave
p.s.: takove dodrzovani norem si muzou strcit do "prdele"
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
-
bluewave6565