Jak udělat z PC zdroje (resp. celého PC) pasivně chlazený ?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

Jak udělat z PC zdroje (resp. celého PC) pasivně chlazený ?

#1 Příspěvek od hrabosh »

Zdravím.

Snažím se odstranit hluk, který produkuje můj počítač ... přemýšlím o pasivním chlazení.

Zkoušel jste něko udělat z klasicky věrákem chlazeného zdroje pasivní ? Základní idea je IMHO dát větší chladiče, ne ? Akorát nevím, jestli se mi to vejde do původní krabice toho zdroje, nebo je budu muset vytáhnout ven směren do PC. Na druhou stranu (čili ven z PC) to asi čouhat bude muset, aby k tomu mohl proudící vzduch ... ale jak zjistit přesné rozměry těch chladičů, aby se to nepřehřívalo ?
rezis

#2 Příspěvek od rezis »

Stejne si tim nic moc nepomuzes. V pc je treba chladit ne jen výkonové prvky ale taky zbbytek jako RAm chipset grafika atd. tedy nejak y ventilator t,m stejne budes muset mit
Internet - metla lidstva
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Normalny zdroj pasivne neuchladis. Existuju zdroje bez ventilatora, ale su drahe a zivotnost asi tiez nebude velka.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od hrabosh »

O pasivně chlazených zdrojích vím, bohužel i o jejich cenách. Právě pro to jsem to chtel vyřešit jinak.

Mno a kdybych vzal vetší, pomalejší ventilátor, hnal s ním vzduch do skříně, přes všechny části, co to potřebují (GPU, CPU, zdroj) .... ?
Modemo

#5 Příspěvek od Modemo »

Odporuca sa pouzit vacsie ventilatori na nizsich otackach, produkuju podstatne menej hluku sposobeneho rychlim prenikanim lopatok cez vzduch.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

A lepsie je vzduch tahat ventilatorom von ako tlacit dnu.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Jsou i nadšenci, kteří bastlí měděné placky, položené / přitisknuté na patřičné čipy a protékané kapalným chladicím médiem - systém principiálně shodný s chlazením motoru v autě - vyžaduje to vnější chladič neboli výměník kapalina/vzduch. Dokonce jsem i viděl video, natočené fanatickým taktovačem - z Cu desky a Cu trubice ubastlil cosi s vizáží odměrného válce, obalil to izolací na Cu trubky, používanou instalatéry a tu desku/dno přitiskl na pouzdro procíku. Do dutiny válce nad procíkem pak nalil kapalný dusík, asi tal litr - udrželo mu to teplotu CELERONu na nějakých 35°C i při taktu někde kolem 5,5GHz... Jak dlouho to vydrží a kolik by stál dlouhodobější provoz je pak otázka pro ekonoma, nikoliv pro bastlíře...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Mozes chladit aj vodou - ale ventilator tam aj tak musi byt. Vodou totiz chladis len niektore suciastky a ostatne sa prehrievaju.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od hrabosh »

A to já bych to klidne třeba podtaktoval, honba za co nejvýkonějším PC bez ohledu na to, jestli ten výkon využiju, nebo ne, mě nějak neoslovila ...

Vodní chlazení už je zase moc náročný ...

Moje přestava byla taková, že dám na všechno velké pasivní chladiče a hotovo. Možná bych třeba mohl vzít dva větší ventilátory a jedním cpát vzduch do case a druhým zpátky ven ...
Mirda

#10 Příspěvek od Mirda »

Taky jsem viděl akvárko naplněné trafoolejem a v něm celé PC mimo mechanik a HDD ponořené a bez větráku. :roll:
ACDC

#11 Příspěvek od ACDC »

Není lepší dát PC někde na chodbu a do pokoje natáhnout kabely k monitoru,klávesnici,myši...?
Honza_dy

#12 Příspěvek od Honza_dy »

Na pasivní chlazení bych se vykašlal. Pokud si z počítačem trochu pohraješ tak se dá ztišit i na 30% původního hluku. Stačí jenom

1. vyměnit ventilátory za typy s nižšími otáčkami
2. vykuchat původní mřížky ve skříni a nahradit je drátovými
3. vylepit celou skříň kobercem nebo karimatkou
4. uložit pevný disk do pružného držáku
5. pořídit regulátory otáček ventilátorů

a hlavně! zajistit do skříně dostatečný přístup vzduchu. Jestliže máš značkovou skříň EuroCase tak jako já, je rozdíl nepopsatelný. Nehledě za to, že jsem teplotu ve skříni stáhnul o 8°C

Více se dočteš na:
www.pctuning.cz
www.svethardware.cz

zajímavé regulátory jsou na www.belza.cz
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

ACDC píše:Není lepší dát PC někde na chodbu a do pokoje natáhnout kabely k monitoru,klávesnici,myši...?

A co takhle na balkón - v zimě by moh´ šlapat úplně bez větráků...teda ne v té právě minulé, to by nějaký fany mít musel... :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
eljaro
Kontaktovat uživatele:

chlzení - spíše co a jak !

#14 Příspěvek od eljaro »

pokud ti jde o hluk tak na to je možno odpovědět dvěma způsoby !
ten první je vlastní ventilátor v PC a ten druhý je prodící vzduch !

Pokud to tedy vezmeš za správný konec tak je třeba asi vyřešit zaprvé to že nějaký hluk vzniká samotným prouděním - vytvoř systém kanálů vzduchu kolem duležítých komponentů a ze sacích otvoru odstraň ostré hramy udělej tam pořádnou díru a dej si tam pořádnou drátěnou mříž a za ni nejlípe filtr z tenkích mikrovláken poslouží jako tlumení !

pak zbývá ten ventílátor , za bednu postav ventílátor solo a jím vysávej vzduch z pc na něj mužeš dokonce udělat tlumicí bednu ze vstupním a výstupním meandrem takže nebudeš vědět že jede jen leda podle hluku proudícího vzduchu !

pokud jde o samotné ventilátory tak pro tiché chody ventilací se montují speciální ventilátory se sáním u prostřed- odstředivé a lopatkové kolo se netočí tak aby nabíralo vzduch ale právě na opak vzduch klouže po lopatkác a nedělá při opoštění lopatek takový kravál ! a - uložení je zásadně do samomazných kluzných ložisek !

Takový ventilátor ale asi kupovat nebudeš tak si postav tlumící skříň na nějaký velký pomaloběžný vent. strochou trpělivosti a molitanu to pojede tišeji než spínací trafo ve zdroji - to bude slyčet asi už pak více než proudící vzduch .

Mám praktické zkoušenosti s ventilátorama a v tlumících komorách nejsou slyšet zda jedou ale zvuk prodícího vzduchu v rozvodech ano - každé ostré zalomení či jiná překážka pak dokáže vytvořit pěkné nepříjemné šustění

Asi jsem to přehnal s touhle úvahou ale jako inspirace by to mohlo i stačit

Není třeba hned mít vodní chlazení !

na závěr omluvte ten můj škrabopis lepší to už nebude
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od hrabosh »

2 EKKAR: Jasně, na balkon. A v zimě to bude nasávat sníh, součástky v PC ho rozpustí a ta voda se bude foukat ven ... budu mít vlastní sněžný dělo :-D

2 ALL: Děkuji za nakopnutí správným směrem. Zkusím tedy udělat cestu vzduchu skrz PC a ventilátorem to tahat ven .... taky dám asi teplotní čidla na kritická místa, abych byl informován, kdyby něco :o)

BTW ... dělali jste si někdo vlastní bednu na PC ?? Máte fotky ... ?
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“