odpory a odpory

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
davidsd

odpory a odpory

#1 Příspěvek od davidsd »

Ahoj, jsem tu poprvé a také začínám s elektronikou, tak bych se chtěl zeptat:
vyrábím rozhraní OBDII a jsou tu odpory modré a taky krémové, jsou stejně velké.
Krémové mají 4 proužky, modré 5 proužků. O značení už něco vím ale nejde mi do hlavy, pro jaké jsou výkony. U krémovýho je psáno použij r6 560 ohmu /0,5W, to chápu, ale ty modrý jsou na jaké výkony?
Hlavně mě nebijte, prosím.
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Na barvě podkladu nezáleží, já mám doma taky ještě zelené, hnědé , šedé...
Důležitá je fyzická velikost tělíska , která je přímo úměrná povolenému ztrátovému výkonu . Takže jestli jsou odpory obou barev stejně velké, tak jsou pravděpodobně i na stejný ztrátový výkon.
Pokud nevíš, podívej se do nějakého katalogu na odpor podobných rozměrů a uvidíš, na jaký je zhruba výkon.

Vyjímky potvrzují pravidlo, např. odpory drátové snesou větší teplotu a mohou být proto menší, než odpory vrstvové pro stejný výkon.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

V rozhraní OBD je ten půlwattový odpor jen jeden. Ostatní by stačily i na menší výkon.
Ale začínat s elektronikou a hned datovým rozhraním... začínáš s tím proto, že tě elektronika láká, nebo potřebuješ jen tu diagnostiku?
davidsd

#4 Příspěvek od davidsd »

Docela mě to chytlo,druhým rokem odebírám praktickou el. něco přečtu z knihovny,až těd po velký přípravě 8-) vidim věc ,která by se hodila.Myslíš že je to tak těžký?Je to obvod s elektroniky 4/2007 uplně jednoduchý ,podle toho co jsem viděl na internetu optočleny,vishaj atd.Jinak díky za odpovět.
Split

#5 Příspěvek od Split »

ono postavit to je lahke...ale vacsinou ked nieco postavis tak na prvy krat to nejde..a mohol by byt problem ked nenajdes chybu
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“