Fujitsu Siemens 17F1 - nelze nastavit šířku obrazu

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
davidoff

Fujitsu Siemens 17F1 - nelze nastavit šířku obrazu

#1 Příspěvek od davidoff »

Pokouším se oživit monitor Fujitsu Siemens 17F1 Model ID: S26361-K818-V150 se závadou v nastavení horizontálního rozměru obrazu (Obraz je přiliš široký bez možnosti korekce v OSD nebo manuálně). Jedinou příčinou, kterou jsem zatím našel byla vadná dvojtá dioda, damper+modulační dioda pro video DMV1500M (D704).
Po její výměně je obraz naopak smrštěný do středu obrazovky a má přibližně třetinovou šířku. Bohužel se mi nedaří nikde najít schéma a také nejsem přímo z oboru a proto uvítám jakýkoliv pokus o pomoc.
Díky.

PS: Jediná informace kterou jsem vygoogloval je v polštině, bohužel tranzistor IQ804 jsem nikde v obvodech nenašel :-)

""
Dobra znalazłem Problem , była to dioda z zimnym lutem i tranzystor (dioda znajdowała się w obrembie trafa ) możliwe że to modulator ... no i do tego tranzystor na szyjce monitora . o to oznaczenia
DIoda : D704
Tranzystor : IQ804

""
nekmil

#2 Příspěvek od nekmil »

Dle toho polského textu by ten tranzistor měl být na desce obrazovky (patice)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tenhle tranzistor bývá na velkým chladiči stejným jako tranzistor pro rozklady, ovšem někdy to má na starosti i FET na samostatném chladiči poblíž VN trafa, napájenej ze zdroje + cívka + dioda.

Je ten obraz prohnutej do soudku nebo rovnej, jen úzkej ? Pokud je jen úzkej, může být ten FET vadnej, funguje často jako násobič.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
davidoff

#4 Příspěvek od davidoff »

Tak se mi podařilo sehnat schéma :P
Bohužel ani v tom schématu se mi nedaří identifikovat tranzistor o kterém se zmiňuje ten polák.

ZdenekHQ: Obraz je mírně prohnutý dovnitř.

Doufám, že to schéma napomůže s řešením problému, strávil jsem jeho hledáním celou noc :)
Přílohy
17f1.pdf
(226.15 KiB) Staženo 162 x
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

chyba (řadím dle největší pravděpodobnosti) - Q709, R719, L702, C722, D704. Prověřit též studeňáky u těchto součástek!
davidoff

#6 Příspěvek od davidoff »

Bingo Breta1, byl to ten odpor R719. Všechno funguje, pouze obraz je na všech stranách mírně prohnutý směrem do středu obrazovky. A to jak vertikálně tak horizontálně. Zkoušel jsem to srovnat v OSD, ale neexistuje zde možnost jak měnit tvar obrazu na jeho horní a spodní hraně. A taky nemám tušení proč při frekvenci 75 Hz je obraz nesouměrný a to tak, že vlevo a vpravo je mírně zhuštěný. Už si tu připadám jako blb co neví co by si ještě vymyslel. Je mi líto ten krám vyhodit, když už jsem s tím s Vaší pomocí došel,řeklo by se,téměř do vítězného konce :-)
Dík všem za pomoc! Snad se najde někdo, kdo mi poradí v té geometrii obrazu ;-)
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

zkusím další bingo - řaím dle pravděpodobnosti- C722,762, Q736, RL701(jeho spínací kontakty a budící cívka, prověřit zde studené spoje), Q711-Q713 a jejich kapacity v DRAIN
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“