Jake trafo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Keepeer

Jake trafo

#1 Příspěvek od Keepeer »

Resim takovej problem mam doma nekolik traf ale bouzel nevim jejich specifika jaky vystup by nebyl problem ale jaky vykon???
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Vykon trafa (proudova zatizitelnost) se da odhadnout mimo jine z prurezu vodice. Pro vice info koukni tady: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... trafo1.htm
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

forbidden píše:Vykon trafa (proudova zatizitelnost) se da odhadnout mimo jine z prurezu vodice. Pro vice info koukni tady: http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... trafo1.htm

Výkon určíš z prierezu jadra. Ten odkaz sedí, je v tom linku aj spôsob určenia výkonu z prierezu.
Marcelto
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Marcelto »

Najrýchlejšie a najjednoduchšie výkon transformátoru vypočítaš prierez jadra v cm2 na druhú, tu je príklad; máš plechy EI 40 a navrstvené sú vo výške 40mm tak v centimetroch dáš 4x4=16cm2 a to na druhú, výsledok je zhruba 250W, ono v skutočnosti pri väčšom sýtený jadra sa dá výkon ťahať až 400W ale pozor, potom musíš vedieť prepočítať veľa vecí, to je už ale zložitejšie tebe stačí takíto zjednodušený výpočet, v praxi to postačuje ja osobne som takto začínal vyrábať svoje prvé transformátore a už pracujú niekoľko rokov bez problémov. Ak máš neznámi transformátor a nevieš odhadnúť jeho vinutia tak taká orientačná skúška sa dá spraviť aj bez toho aby si ho rozoberal, tak príklad máš transformátor EI40x40 ktoré má prierez 16cm2, videl 45. týmto prierezom 45/16=2,8125 toto je počet zavitou na jeden Volt, teraz je dobré mať nejakí transformátor na čo najmenšie napätie aby si nemusel prevliekať veľa drôtu ! Ja osobne mám transformátor na 2.Volty, tak vynásob 2,8125 napätím na tvojom transformátore v mojom prípade 2,8125x2=5,625 to je zaokrúhlene 5,5 toto číslo je počet zavitou ktoré musíš poprevliekať a namotať na kostku transformátora, potom v mojom prípade pripojím ten 2V transformátor, zoberieš si multimeter a pomeriaš si napätia tam kde nameriaš niečo okolo 230V to použiješ ako primár. Toto všetko je ako sa povie nahrubo je veľa transformátorov ktoré sú oddeľovacie alebo výstupové, napríklad z lampových zosilňovačov atd. Ak ti niečo nebude jasné tak napíš ja ti poradím, ja som už namotal a prerobil veľa transformátorov tak to nie je len o teórii ale aj o praxi.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vombat »

To, co píše Marcelto platí pro 50Hz a jestli si dobře vzpomínám tak pro sycení jádra 1T.
Marcelto
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marcelto »

Áno je to presne tak na 50Hz a sýtenie 1T alebo ak chceš tak 10000G.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“