Stavba jednoduchého osciloskopu.
Moderátor: Moderátoři
Stavba jednoduchého osciloskopu.
www.danyk.wz.cz/osc.html
www.volny.cz/jsk/schemy.htm
Kdysi jsem něco podobného postavil .
Měl jsem dost velké problémy s odstíněním trafa,ale vyřešil jsem je.
Funkční je dodnes.Na nf bez problému.Synchronizace drží perfektně.
Pokud si pamatuji osazení.7QR20 , 2x E180F.
Občas ho používám dodnes.
Pohledám schema a uveřejním.
Pokud se rozhodneš pro elektronkovou verzi pokud budu moci poradím.
Ak to chceš na vyblbnutie a máš skusenosti s flaškami , tak skús ten.
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastelschule/Miniszill/Miniszill.htm http://www.hanssummers.com/electronics/equipment/tinyscope/index.htm
nebo si stáhni manuál na Teslu BM370 na poslední straně je schéma
Předmět
Radix píše:Návod na jednoduchý elektronkový osciloskop je v knize G.Tauš: Osciloskop.
Můžu ti schéma poslat mailem.
Tak jsem si vzpoměl.
Přesně ten jsem dělal.
Jenom ty problémy s odstíněním.
Místo bodu ležatá osm osmička.
Nakonec jsem to vyřešil ,že jsem dal trafo mimo skříňku.
Šlape dodnes.
Nebylo by možné použít jen poloviční kapacitu?
Mám k disposici(sice jen 2) kondenzátory 1uF na požadované napětí, jestli je možné tam použít. Dál jde o kondenzátor 220k/1000V na vstupu. Taky nemám, šla by menší kapacita, třeba 100k?
Pak ještě jeden dotaz, na co jsou tam ty doutnavky a je to zápalné napětí tak důležité?
Zkoušel jsem to u autora, nestál jsem asi za odpověď.
Pro někoho úsměvné, já to však nevím. Díky za odpovědi
-
PavelFF
Bylo by to možné. Poloviční nebo dvojnásobná kapacita, to je u tohoto přístroje celkem jedno. Při menší kapacitě se trochu zhorší přenos nižších kmitočtů.Nebylo by možné použít jen poloviční kapacitu?
Šla, opět to zhorší přenos nízkých kmitočtů. Nebo použíj kondenzátor na menší napětí. Asi nebudeš pouštět do přístroje tak vysoké napětí bez nějaké dělicí sondy. Nevydržel by to pravděpodobně ani vstupní potenciometr.kondenzátor 220k/1000V na vstupu. Taky nemám, šla by menší kapacita, třeba 100k?
Klidně tam dej kondenzátory poloviční nebo dvojnásobné a můžeš si pak vyzkoušet skutečný vliv na zobrazení po přidání (ubrání) další kapacity. Autor zapojení použil co měl v šuplíku, takže klidně tam mohly být úplně jiné hodnoty.