Jaká metoda sváření je nejlepší?
Moderátor: Moderátoři
-
roveride
Jaká metoda sváření je nejlepší?
Zatím se svářením nemám prakticky žádné zkušenosti.
Co jsem vyčetl z netu je že nejjednodušší (stačí přiložit a zmáčknout čudl) je metoda MIG, jenže svářečky tohoto typu stojí 10000+ a navíc ještě potřebují plyn v lahvi což není nejlevnější,navíc starosti s plněním a pod nebo svářet trubičkovým drátem, který je zase drahý.
Co se týká sváření obalovanou elektrodou tak zde bych viděl výhodu v nižší ceně trafosvářečky/ invertoru a nepotřebnosti plynu, ovšem je potřeba nějaká zručnost- zapálit a držet oblouk... Dál jsem se chtěl zeptat jaký je vlastně rozdíl mezi bazickými a rutilovými elektrodami a zda je až tolik výhodné usměrnění trafosvářečky z hlediska použití i stejnosměrných elektrod- zda mají nějakou výhodu
Co se týká TIGu tak tady nevím- vidím zde nevýhodu ve vyšší ceně svářečky,nutnost plynu, a složitosti pracovního postupu(udržovat oblouk a ješte přidávat materiál) a easy TIG (s automatickým přidáváním materiálu) je drahý, jinak jakou má TIG vlastně výhodu oproti ostatním merodám?
Svářečku bych chtěl nadomáci kucení,rači pro 230V nebo 230/400V, jelikož se možná vbudoucnu přestěhuju na místa kde 400V není.
Poté so by se mi sváření dostalo trochu do krve bych chtěl si chtěl svařit plot, vrata, semtam zrezlou karoserii auta>aby šlo svářet v různých polohách, a časem rám k motokáře. Hodilo by se mi kdyby svářečka uměla i hliník, ale nevím zda by to nebyl zbytečný luxus
Do svářečky bych chtěl vrazit kolem 5ti tisíc, max 10
dekuji za odpovědi...
http://www.svarbazar.cz/forum/index.php
Tvoje požadavky jsou dost široké, jedna věc je svařit vrata a jiná věc zrezatělou karosérii. Na sváření slabých plechů je ideální CO2.
Obalovaná elektroda je dost narocna nez se s tim naucis. Musis poznat co je zelezo a co struska a umet to od sebe oddelit. Rutilova elektroda je tak svareni toho plotu a pro domacnost - svary nemaji takove kvality jako bazicke. Bazicke-sice vic prskaji relativne hure se s nima vari ale maji mnohem vetsi pevnost a pruvar. Svar neni povrchu tak hladky ale drzi
TiG krasa jen ten Argon je sileny a rekl bych spise na mensi veci.
Resume: Mam invertor Fronius a tim varim vse (krom tenkých plechů) snad ve vsech polohach. Jde k nemu prikoupit horak na TiG ale pote co jsem zjistil kolik by stal provoz me presla chut.
Jeste k hliniku. Je to svinstvo a varit to je fakt umeni. Rekl bych ze se to spis ukapava nez vari.
A kutilmile - nelituju tě
Pokud se díváš na někoho jak svařuje, tak si myslíš, že je to strašně jednoduché a nic na tom není, ale není tomu tak ani náhodou. Navíc svár musí vypadat a taky a hlavně držet. (Není to zase ale nic co se průměrně zručný člověk nedokáže naučit)
Tvé požadavky které uvádíš na začátku, (zmáčkneš a ono to vaří) jsou sice pěkné, ale nesplnitelné. Všechno se odvíjí od osoby svářeče, a až potom od metody a typu svářečky. Základ u každé metody je mít pevnou ruku, abys dokázal udržet úhel, rychlost, vzdálenost............zbytek je jen trénink a trénink a km housenek. Další velice důležitá věc je nastavení správných parametrů svařování, a pro začátečníka to není vůbec jednoduché, je to zase jenom o praxi.
Doporučoval bych jako začátečníkovi a podle toho co chceš do budoucna svařovat klasickou elektriku/elektrodu, hlavně z pořizovacích a provozních nákladů. Potom uvidíš jak Tě to chytne a můžeš zainvestovat do jiných metod a svářeček.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele: