Echolana

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vombat
Kontaktovat uživatele:

Echolana

#1 Příspěvek od vombat »

Existuje něco podobného v moderní podobě za přijatelný peníz? Na netu jsou různé procesory za astronomické ceny. Koupil bych i echolanu nebo studioecho, ale v inzerátech se vyskytují poskrovnu.
Návštěvník

#2 Příspěvek od Návštěvník »

vombat
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od vombat »

Cena je dobrá, ale bohužel nemám zkušenosti, zda by to šlo použít k mixu pro zpěv, tady píšou použití jen pro nástroje.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

určitě se pořád dělají páskové zpožďovací linky

Obrázek
Radix

#5 Příspěvek od Radix »

Ale cena bude určitě někde jinde.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od vombat »

Taky se obávám, že cena tohoto přístroje bude dosti vysoká. Co se mi podařilo zjistit na AUKRU, tak Echolana 2 se vydražila za necelých 500kč a Studioecho okolo 3000Kč. Bohužel byly obě aukce v sekci, kam se běžně nedívám. Je zde otázka, v jakém stavu je pásková dráha a samotné hlavy. Někdy jsou dost projeté.
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

cena bude někde jinde, ale kde, to si netroufnu odhadnout. Já jsem dal v roce 1979 za stereofonní magnetofon asi trojnásobek měsíční mzdy. Dneska stojí srovnatelná věc bytové elektroniky tak 1/4 měsíční mzdy.
O rádiích radši nemluvit.
Je fakt, že když by někdo trval na analogové zpožďovací lince, dala by se z vyhazovaných kotoučáků poskládat. Ale to by chtělo ruce a nějakou tu hlavu :lol:
vombat
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od vombat »

Kdyby byla alespoň k dispozici servisní dokumentace k Echolaně nebo k Studioechu. Zase nic tak složitého to není.
Radix

#9 Příspěvek od Radix »

K Echolaně AZK859 mám pouze schéma, můžu ti ho poslat.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od vombat »

To bych byl rád - vombat@tiscali.cz. Dík.
Radix

#11 Příspěvek od Radix »

Odesláno.
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

nějaká schémata českých ozvěn byla snad v Bozděchovi: Magnetofony, vyšlo někdy v 70. letech.
Možná by bez šancí nebyl ani pružinový dozvuk, když se dobře vyrovnají rezonance, zní to docela dobře. Vermona to montovala do komba a myslím že i Hammondy ho používaly...
vombat
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od vombat »

Dík za schéma(RADIX) a dík za tip(CRIFODO), nenapadlo mě, že by mohly být schémata v těchto knihách, někde bych je měl mít.
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Echolana byla ještě myslím celá na germaniu, jinak to byl docela standardní bastl, celkem nic na tom není: mazací a předmagnetizační oscilátor, záznamový zesilovač, snímací zesilovač, z první reprodukční hlavy přes poťák zpětná vazba do nahrávací a pak přes tlačítka kaskáda dalších hlav.
S dnešními kazeťákovými IO by to musela být brnkačka. Jen si trochu pohrát s mechanikou.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od vombat »

Je to přesně tak. Určitě by se daly použít hlavy z kazeťáků a případně již zmiňované IO, pokud si dobře pamatuji, tak všechny obvody byly řešeny ve starších AR s pomocí standarních tranzistorů KC... a nebyly nijak složité. Mazací hlava byla mnohdy nahrazována permanentním magnetem.Přemýšlel jsem i o využití hlav(zvuk) z videí, mělo by to fungovat stejně a navíc by bylo k dispozici mraky mechanicky odolných pásků na smyčky nebo použít celou kazetu.. Jako pohon by se dal využít nějaký krokový motor i s regulací rychlosti a i tím by šel regulovat dozvuk. Jediná nevýhoda tohoto řešení je, najít si na bastl dostatek času.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“