JDM programátor a LVP programování 16F628A

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

JDM programátor a LVP programování 16F628A

#1 Příspěvek od Jirka »

edit: vyřešeno

Zdravím,

mám JDM programátor + IC-Prog a programuji v něm 16F628A vždy v režimu LVP. Teď ale 1 procesor, který jsem takto naprogramoval, se nechce znovu přeprogramovat, ikdyž jsem ho předtím několikrát úspěšně přeprogramoval. Procesor není zamčený, data z něho normálně přečtu, v aplikaci funguje. A jiné 16F628A programátorem lze přeprogramovat.

Jaké máte zkušenosti s LVP režimem programování na tomto programátoru?
Co může být příčinou, že ho nelze znovu přepogramovat?
Naposledy upravil(a) Jirka dne 23 zář 2007, 00:07, celkem upraveno 1 x.
mikollar

#2 Příspěvek od mikollar »

ja mam jeden kusok 16f877A ktory funguje v zapojeni ale nejde preprogramovat ani v JDM ani v ziadnom inom programatore, tipujem, ze sa v nom nieco odpalilo
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jirka »

Tak už mám 2 takové kousky. :(
A není to programátorem, odejde to v aplikaci.

Vysvětlím:

Zařízení obsahuje na 3 vstupech spínače a na 4 výstupech LED diody (2x přímo - 20mA a 2x spínané přes tranzistory), které se rozsvěcí podle stavu spínačů. Beží to na vnitřní oscilátor 37kHz. Napájení je 4x NiMH baterie, z prostorových důvodů vzdálena 1,5m od zařízení a nabíjecího konektoru baterií.

Problém nastal např. při vytahování konektoru z nabíječky, kdy došlo k velmi krátkému zkratu na konektrou (odhadem 0,0 nic sekundy), a tedy k poklesu napětí baterií a to rozhodilo mikroprocesor do zvláštního stavu, kdy nereagoval na vstupy, LED diody jakoby prosvěcovaly, odběr samotného mikroprocesoru se zvýšil na 200mA a začal topit. Nepomáhá ani WDT, ani PWRT. Pak už nešel přeprogramovat. Pokud ovšem při simulaci trval zkrat na napájení cca 0,5s a déle, tak se tento stav neobjevil, procesor se prostě zresetoval a dále pracoval správně. Při úplném přerušení napájení na jakoukoliv, i velmi krátkou, dobu taky dojde k resetu a k obnovení správné funkce.

A protože zařízení je mobilní a může teoreticky dojít k prodření kabelu a k nahodilému velmi krátkému zkratu, který pojistka nestihne vypnout (jak jsem se přesvědčil), musím tento problém nějak vyřešit, aby se tento stav, kdy procesor nereguje a pálí se, nemohl stát za provozu zařízení.
ViPali

#4 Příspěvek od ViPali »

Ten popis nie je celkom jasný, ale treba si uvedomiť, že ak máš 1,5m kábel na napájanie a na 0,0nic ti zanikne napájanie, tak ten kábel sa chová ako indukčnosť a vyrobí napäťovú špičku, ktorá môže zlikvidovať procesor.
Asi treba riadne ošetriť dlhé vodiče prepäťovými ochranami a odrušovacími členmi.
Ako elektrikár sa cítim slobodne.
Môžem hovoriť do vedenia!
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jirka »

Uz to mám vyřešený. Musel jsem doplnit externí reset procesoru. Původně jsem měl jen zapnutý WDT a PWRT, myslel jsem, že to bude stačit při poklesu i výpadku napájení.

Když však napětí nepokleslo až k nule, tak se procesor nezresetoval a dostal se do nějakého nedefinovaného stavu, kdy začal "topit", a potom již nešel přeprogramovat. S tím jsem při návrhu zapojení nepočítal, že k takovémuto stavu může vůbec dojít. Proto jsem taky měl trochu podezření na ten programátor ...
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“