mixer

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
coat

mixer

#1 Příspěvek od coat »

Zdravím. Mám tu jedno schéma analogové násobičky-děličky. Chtěl bych to používat jako multiplikativní směšovač-dva signály, jeden 40kHz, druhý(35-45kHz). Nevíte jak mám schéma upravit abych z toho měl jen násobičku? Nebo nemáte schéma na podobný směšovač? dík
Přílohy
nas.GIF
(17.46 KiB) Staženo 177 x
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

To je zajímavý propletenec, ale obávám se, že pro tvoje účely nepoužitelný. LM101 je podle katalogu obyčejný pomalý OZ který na desítkách kHz nebude stíhat a celé zapojení je myslím řešeno jako analogová ale v podstatě stejnosměrná násobička. Nechtěj vidět, jaké vlastnosti má ten operák na 50 kHz.
http://cache.national.com/ds/LM/LM101A.pdf
Podle přivírání řídicích tranzistorů se navzájem mění zesílení zpětnovazební smyčky. Násobí a dělí se absolutní napětí, ne kmitočet.
Ty potřebuje asi spíš směšovač, jestli ti jde o to ze dvou frekvencí získat jejich rozdíl, takže použij buď diodový směšovač nebo dvoubázový FET...
coat

#3 Příspěvek od coat »

No jde mi o směšovač, jenomže na netu nemůžu najít žádný vhodný schéma pro tenhle účel a sám asi nic nevymyslím. Nevíte někdo o konkrétním schématu - na ten multiplikativní ?
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

A o co přesně se ti jedná? z 40 a 45 kHz dostat součtový nebo rozdílový signál?
na webu je o směšovacích hodně materiálu, hledej "balanced mixer".
Existujou i směšovací IO, třeba MC1496.
Klasicky se používá dvoubázový fet (pro radio-frekvence).
Obrázek
coat

#5 Příspěvek od coat »

Potřebuju rozdílový kmitočet. Vyšší složka bude muset být odfiltrovaná dolní propustí. Mám prostě lokální oscilátor 40kHz,jeho signál se bude směšovat s proměným kmitočtem, počítám 35kHz až 45kHz.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“