Úplnou náhodou se mi dostal do ruky inzerát jednoho sběratele, který sháněl čtyřdílný miniseriál o jedné modelce
Záznam, pořízený před 11 lety vypadal tak, jako kdybych ho nahrál včera! Po drop-outech ani památky, nevšiml jsem si ani zvýšeného šumu v obraze. I podélná stopa hrála dobře bez prokopírování, samozřejmě v mezích možností podélného záznamu při použité šířce stopy a rychlosti pásku 2,38cm/s. A že by výpadky barvy? Ani omylem.
Pro dlouhodobou archivaci jsem používal kvalitnější kazety (BASF/EMTEC PHG HiFi, TDK EHG HiFi) a zásadně v délce do 180 minut (veškeré E240 mají menší tloušťku základní vrstvy, jen 16uM, 180 a méně mají 19uM). Vždy zabalené v plastových obalech a uložené na výšku plnou cívkou dolů. Hodně rozšířené byly "modré" EMTEC, byly několikrát vybrány jako nejlepší VHS časopisem Stereo/Video, zejména měly nejlepší odstup signál/šum a nejméně drop-outů. Pro dlouhodobé skladování se mi však nejvíc osvědčily ty výše jmenované PHG/EHG.
Tak bych se chtěl zeptat, jaké máte zkušenosti s dlouhodobou archivací VHS kazet? A hlavně, může mi vůbec vypálené DVD dát takovou záruku jako VHS? Nebo bude disk po pár letech zcela nečitelný?