Philips AR080 - rozpadnute ozubene kolieska

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

Philips AR080 - rozpadnute ozubene kolieska

#1 Příspěvek od rnbw »

Mam radiomagnetofonbudik ( :) ) Philips AR080 z roku 1977, ktory si otec kedysi priviezol z Holandska. Dlho lezal odlozeny.

Vymenil som dva suche 100uF elyty, vycistil prepinace, potak, mechaniku a hlavy. Potom som skusal pustat kazety - hralo to, ale len asi pol hodinu. Potom sa vylamali zuby na jednom ozubenom koliesku.

Je to z nejakeho divneho materialu, ktory zdegeneroval, je makky a rozpadava sa. Vyzera to tak, ze jedina moznost na zachranu je vyrobit nove z nejakeho plastu. Vedel by to vyrobit hodinar? Alebo nejako vypalit laserom?
Přílohy
philips_ar080_4.jpg
Rozpadnute ozubene koliesko
(96.21 KiB) Staženo 250 x
philips_ar080_3.jpg
Vnutro - roky vyroby 1977
(132.48 KiB) Staženo 256 x
philips_ar080_2.jpg
Philips AR080
(89.22 KiB) Staženo 250 x
philips_ar080_1.jpg
Philips AR080
(87.29 KiB) Staženo 266 x
Radix

#2 Příspěvek od Radix »

Vyrobit takové kolečko je snadné, pokud má člověk tu správnou výbavu - děličku a nějaký nástroj na zhotovení zubů, podle metody, která se použije - frézka, obrážecí nůž apod.
Hodinář by takové kolečko určitě udělal.
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Tohle jsem řešil vícekrát, na Philipsech taky. Ty plasty se ve většině případů rozpadají nikoliv stářím, ale díky tomu, že je rozežere nevhodné mazivo. Velmi s tím zápasí jeden známý-sběratel kazeťáků, sám si je kdysi opravoval a nešetřil polskou vazelínou pro videa. :cry:
Pár takových koleček mi vyrobil člověk, vyrábějící modely vláčků, další mi dělal kdysi jeden strojař. Někdy to jde z mosazi, ale spoluzabírající kolo musí být plastové, nebo ze silonu. V jednom případě se silon bohužel vylamoval a kolečko necydrželo, druhý pokus byl z kvalitního nylonu - použilo se jako materiál nějaké kolečko pro výtah videa.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

co takhle zkusit to vylámané kolečko otisknout nadvakrát do plastelíny nebo do sádry a odlít z epoxidu? Pro převod s nějakýma 30 rpm by taková přesnost mohla stačit. Jednou jsem podobnou metodou odlíval zlikvidovaný unášeč na cívkový magnetofon
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

To je marná snaha, jednak epoxid není moc vhodný, z formy se smrskne, druhak je otisk ozubení nevhodný pro odlévání u tak malých koleček.
Pokud narazíš na někoho, kdo má frézovací strojek na výrobu koleček a dostatek nástrojů, tak je ta výroba otázkou už jen materiálu.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Pokud narazíš na někoho, kdo má frézovací strojek na výrobu koleček a dostatek nástrojů, tak je ta výroba otázkou už jen materiálu.

tak na takového jsem zatím nenarazil, a že už přece jen něco pamatuju! No a o chlup menší je už pravděpodobnost, že narazíš na někoho kdo má sklad náhradních dílů na Philips AR080 :wink:
Ještě tak nejpravděpodobnější bych viděl tu otázku materiálu.
Radix

#7 Příspěvek od Radix »

Takový jednoduchý ruční strojek na výrobu ozubených koleček byl popsán třeba ve starém poválečném Radioamatéru.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Já jsem měl před pár lety asi štěstí, poslali mne za člověkem, řekli mi, co pije :) a kdy nejlépe se mám vnutit a udělal to :-). Je dost vybavených řemeslníků mezi modeláři, ale je nutné hledat.

Ještě poznámka - u dalšího podobného Philipse jsem neměl štěstí, ozubená kola měla šikmé zuby a nešla nahradit rovným ozubením. Na tom mi modeláři selhali. Když nejsou k dispozici přesné nástroje na výrobu zubu, tak se dají vyrobit rovné zuby různýma fintama, ale šikmé takhle nejde :cry:
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

mně dělá problém najít už i toho modeláře, většinou jsou to už kupovači souprav a stavebnic a nezřídka dokonce i jen exhibicionisti, kteří si sami nesvedou ani uplácat nabíječku LiIon baterky.
Ale na tohle téma plakal už pan Procházka v ABC někdy v roce 1975...
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Měl jsem štěstí, byl to člověk, který vyrábí repliky věcí zcela sám, taky ovšem má zakázky na roky dopředu.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Jo tak, on to není modelář - hobbist, ale profesionelní firma :lol:

za peníze je pochopitelně možno získat libovolně kvalitní řešení od police Přemka Podlahy až po kosmické technologie. V tom je zatím naštěstí technologie napřed před čínským šlendriánem. Nepochybuju, že i v takové vzorkovně v Eltonu by libovolné kolečko vysmahli s potěšením, jen je vhodně stimulovat.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Třeba by pomohla firma, kde se dělá údržba věcí pro MaR - někde vyráběli i kolečka do převodovek servomechanismů jako ND, ale nesmí to být firma plná manažerů s jediným uštvaným montážním technikem.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pajosek2 »

Sendyx píše:Tohle jsem řešil vícekrát, na Philipsech taky. Ty plasty se ve většině případů rozpadají nikoliv stářím, ale díky tomu, že je rozežere nevhodné mazivo. Velmi s tím zápasí jeden známý-sběratel kazeťáků, sám si je kdysi opravoval a nešetřil polskou vazelínou pro videa. :cry:
Pár takových koleček mi vyrobil člověk, vyrábějící modely vláčků, další mi dělal kdysi jeden strojař. Někdy to jde z mosazi, ale spoluzabírající kolo musí být plastové, nebo ze silonu. V jednom případě se silon bohužel vylamoval a kolečko necydrželo, druhý pokus byl z kvalitního nylonu - použilo se jako materiál nějaké kolečko pro výtah videa.
Prosím Tě ,mám dost všelijakých dílů na magneťáky,pokud by ten Tvůj známý sběratel měl zájem,tak ať se mi ozve.Díky pavelvysl@seznam.cz
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Díky za info, jestli máš věci na Aiwu z let 1984-1988 a JVC, ev. i Technics, tak bych i já měl o něco zájem.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pajosek2 »

No mámtam směsku různých dílů,ale nevím přesně co je na co.Asi to nafotím a pošlu k nahlédnutí,ale teda nevím kdy.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“